latinica  ћирилица
25/01/2022 |  17:18 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Srbi iz FBiH da spriječe otimanje imovine - osigurana pravna pomoć i informacije (VIDEO)

U Beogradu je predstavljen rad Kancelarije za pravnu pomoć Srbima koji polažu pravo na nekretnine u Federaciji BiH kao i portal Srpska zemlja.
Sastanak u Beogradu - Foto: RTRS
Sastanak u BeograduFoto: RTRS

Srbi iz Federacije sada se mogu lakše informisati o svojim pravima i aktivno uključiti kako bi spriječili da im kantonalne i federalne vlasti, bez njihovog znanja, u netransparentnom postupku uspostave novih zemljišnih knjiga, trajno oduzmu imovinu.

Potpisan je i sporazum između Komeserijata za izbjeglice Republike Srbije i Odbora za zaštitu prava Srba iz Federacije.

Na razne načine pokušava se prisvojiti srpska imovina u Federaciji BiH zbog čega su Srbi do svojih prava godinama borili sami protiv sistema. Otvaranjem Kancelarija u Beogradu Srbi će dobiti pravnu pomoć za ostvarivanje svojih prava u Federaciji BiH i vraćanje imovine koja im pripada. Uskoro se očekuje otvaranje kancelarije i u Novom Sadu.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je da vjeruje da će zajedničko djelovanje podići vidljivost značaja zaštite imovinskih prava Srba porijeklom iz FBiH u toku procesa usklađivanja podataka o nepokretnostima u tom entitetu i doprinijeti zaštiti njihovih imovinskih i ostalih prava.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Milimir Vujadinović ukazao je da je više od pola miliona ljudi nasilno raseljeno sa prostora FBiH, a da Srbija, koja je uvijek za njih bila utočište, sad preko svojih institucija pokušava da im pomogne.

Vlasti Federacije na bazbroj prefidnih načina otimaju srpsku imovinu. Јedan od glavnih načina je zataškavanje informacija.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Arno Gujon ukazao je da danas oko 400.000 Srba polaže pravo na nekretnine u FBiH.

- Apelujem da svi Srbe širom sveta provere da li zemlja njihovih predaka i dalje nosi ime njihovih porodica. Sa naše strane mi ćemo nastaviti da se zajedno borimo za poštovanje osnovnih ljudskih prava i prava Srba na svoju imovinu - rekao je Gujon.

Komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić rekao je da u preko 60 od 79 opština u FBiH ne postoje nikakvi registri i pozvao nasljednike da zaštite korijen da bi znali ko su i odakle su.

U toj borbi velika podrška biće i portal Srpska zemlja /srpskazemlja.org/ koji pored informacija o zakonima koji važe u Federaciji BiH, donosi konkretna objašnjenja kako se izboriti za svoja prava. Tu su i važeći formulari, što bitno olakšava borbu sa birokratijom.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, koji je i koordinator rada kancelarija za pravnu pomoć Republike Srpske, rekao je ustanovljeno da je najveći problem Srba u FBiH to što nisu provedene ostavinske rasprave.

Naglašeno je da bez obzira što je prošao rok tokom kojeg je vršena harmonizacija, svaki Srbin koji je na taj način ostao bez imovine, može podnijeti zahtjev za ispravku i to po uptstvu i obrascu koji se nalaze na portalu Srpska zemlja.