latinica  ћирилица
25/01/2022 |  17:24 ⇒ 26/01/2022 | 07:51 | Autor: SRNA

Milanović protiv sankcija Dodiku: "Izetbegović kupuje vrijeme"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je "srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski sagovornik" i da mu "ne treba uvoditi sankcije", dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sistemu koji diskriminiše Hrvate.
Milorad Dodik i Zoran Milanović (Foto: predsjednik.hr) -
Milorad Dodik i Zoran Milanović (Foto: predsjednik.hr)

- Dodik nije etnonacionalista, nije šovinist, ne širi etničku mržnju - rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

Milanović je istakao da je protiv eventualnih evropskih sankcija koje bi bile poput onih koje su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako neko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Evropskom savjetu - rekao je on.

Milanović je čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije /SDA/ Bakira Izetbegovića prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog sa hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno.

- Vrijeme protiče, izbori dolaze i održaće se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti, u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sistema koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne zemlje - upozorio je hrvatski predsjednik.