latinica  ћирилица
25/01/2022 |  18:58 | Autor: SRNA

Vlada Kantona Sarajevo će nabaviti dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni

Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni kako bi spriječila obustavu grijanja za više od 150.000 građana, koji su korisnici Toplana.
Vlada Kantona Sarajevo (foto: zurnal.info/novost) -
Vlada Kantona Sarajevo (foto: zurnal.info/novost)

Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 metara kubnih gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 KM, a biće plaćeni četiri puta više, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Sarajevogas će u narednom periodu, kako je navedeno, poduzeti pravne radnje koje se tiču Energoinvestovog nepoštivanja ugovora zbog neisporučenih ugovorenih količina gasa i naknade štete uzrokovane neizbježnom nabavkom dodatnih količina gasa po značajno uvećanoj cijeni.

U posljednja tri dana za Kanton Sarajevo je isporučeno 215.000 metara kubnih gasa manje nego što je garantovana količina, a, kako prenose federalni mediji, manjak je nastao kada je privatna kompanija Arcerol Mital nepredviđeno povukla 150.000 metara kubnih energenta na ime navodnog remonta.

Energoinvest traži da Kanton Sarajevo plaća tržišnu cijenu gasa za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene, dok Arcelor Mital dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama.

U saopštenju je navedeno da Vlada Kantona Sarajevo neće dozvoliti da taj udar podnesu sami građani.

Trenutno u Sarajevu 70 odsto kotlovnica radi na alternativnim gorivima zbog redukovanih količina gasa.