latinica  ћирилица
25/01/2022 |  20:47 ⇒ 26/01/2022 | 07:35 | Autor: RTRS

"Svetosavsko Kosovo i Metohija i Republika Srpska" u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

"Svetosavsko Kosovo i Metohija i Republika Srpska" naziv je humanitarnog koncerta koji su večeras pred publikom u Istočnom Sarajevu održali članovi gradske amaterske grupe Kamenički biseri iz Kosovske Kamenice.
Kamenički biseri - Foto: SRNA
Kamenički biseriFoto: SRNA

Koncert je organizovao Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji pod pokroviteljstvom Grada Istočno Sarajevo.

Uz duh kosovske pjesme iz Kosovskog Pomoravlja iz Kulturnog centra u Istočnom Novom Sarajevu širila se poruka jedinstva, sloge i zajedništva, ali i svetosavskog povezivanja srpskog naroda.

Rukovodilac grupe Kamenički biseri Јadranka Vasić istakla je da je velika čast i zadovoljstvo biti u Istočnom Sarajevu i proslavljati Savindan, dijeleći radost i veselje.

- Kao što je to kazao Ivo Andrić, spajamo vek sa vekom i čoveka sa čovekom. Zahvaljujem se deci, direktorima škola, studenskog centra, gradonačelniku Istočnog Sarajeva, svim ljudima dobre volje koji su deci na Kosovu ulepšali zimski raspust dolaskom ovde - rekla je Vasićeva.

Dvadesetak članova Kameničkih bisera, koji su prije tri godine stasali iz Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Kosovskoj Kamenici predstavili su se kosovskim ciklusom pjesama, ne krijući zadovoljstvo boravkom u Srpskoj.

Јovana Pešić, koja je član grupe oko godinu dana, istakla je da je prvi put u Istočnom Sarajevu i da su utisci odlični, dodajući da se raduje što će ovdje da provede nekoliko dana sa drugarima.

I ovaj koncert, kao i sve što radi Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, imao je humanitarni karakter - da se završi Dnevni centar "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici namijenjen djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je da je centar građevinski završen, a predstoji njegovo opremanje i uređenje dvorišta.

- Vjerujem da ćemo ubrzo djeci sa poteškoćama u razvoju, njih 164, dati drugu kuću kao poklon Republike Srpske - istakao je Arlov.

Arlov je uručio zahvalnice preduzećima i pojedincima koji su nesebično pomogli izgradnju Centra, koji, kao i koncert Kameničkih bisera oslikava osjećanja ljudi iz Srpske prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da Srbi sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske imaju mnogo sličnosti, jer su prošli golgotu i stradanja.

- Na Kosmetu još stradaju i moramo da pokažemo da smo jedno - poručio je Ćosić.

Јedan narod koji na različitim teritorijama diše jednom dušom - potvrđeno je još jednom u Istočnom Sarajevu, gdje će Kamenički biseri svojim repertoarom o Svetom Savi učestvovati i u okviru Svetosavske akademije.