latinica  ћирилица
25/01/2022 |  21:15 ⇒ 21:17 | Autor: SRNA

Italija: Ponovo nije izabran šef države

Poslanici italijanskog parlamenta drugi dan zaredom nisu uspjeli da izaberu novog predsjednika, jer lideri stranaka ne mogu da se usaglase oko imena kandidata.
Italijanski parlament - Foto: Novosti.rs
Italijanski parlamentFoto: Novosti.rs

Premijer Mario Dragi i dalje je jedan od glavnih kandidata, ali to pitanje komplikuje mogućnost da bi njegov odlazak sa dužnosti premijera mogao da izazove raspad koalicione vlasti.

Italijanski predsjednik ima sedmogodišnji mandat i ima značajna ovlaštenja, uključujući imenovanje mandatara i raspuštanje parlamenta te rješavanje političkih kriza.

Nakon višednevnih sastanaka, lideri stranaka desnog centra imenovali su tri moguća kandidata što je blok stranaka lijevog centra odbio.

Za razliku od SAD ili Francuske, gdje predsjednike bira narod, u Italiji oko 1.000 poslanika i predstavnika regiona bira novog šefa države tajnim glasanjem.

Iako je lijevi blok odbio kandidate desnog centra u medijima su se pojavila imena koja bi mogla biti prihvaćena od obje strane - predsjednik Senata Elizabeta Kaselati, bivši predsjednik Donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinandi Kasini i bivši premijer Đulijano Amato.