latinica  ћирилица
25/01/2022 |  21:21 ⇒ 21:21 | Autor: SRNA

Pale: Prikazan film o Јeni Ligtenberg

Na Palama je večeras prikazan film "Јeni, malo svjetlo sa zapada", povodom smrti Holanđanke Јeni Ligtenberg koja je tokom proteklog rata boravila u humanitarnoj misiji u ovom dijelu Republike Srpske.
Јeni Ligtenberg   (Foto: Arhiv) -
Јeni Ligtenberg (Foto: Arhiv)

Film, reditelja Slobodana Simojlovića, snimljen je po knjizi "Ratni dnevnik Pale 1993-1995" koju je napisala Ligtenbergova, a priredio akademik Mirko Šošić.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da je film antiratni i govori o kulturi sjećanja.

- Јeni je iz Holandije došla na Pale u namjeri da donese humanitarnu pomoć, ali je u ratnoj bolnici Koran ostala tri godine, nesebično pomažući ranjenicima, pacijentima i svima kojima je to bilo potrebno. Snimajući film, imali smo problema da odemo u Holandiju zbog virusa korona, ali smo angažovali holandsku ekipu koja je radila po našim uputstvima - kaže Lalović.

Lalović podsjeća da je holandska ekipa tada zatekla Јeni u staračkom domu i da je, iako dementna, zaplakala svaki put kada bi vidjela neku fotografiju sa Pala.

Prema njegovim riječima, ono što su napravili jeste pokušaj da se pokaže istinita priča o heroini koja je došla iz inostranstva, sa Zapada odakle se nisu slale najbolje vijesti o Srbima.

- Tako da je ona bila malo svjetlo sa zapada kako se i naziva film jer je ona, vrativši se u Holandiju, pričala mnogo o borbi srpskog naroda u proteklom ratu. Iako nije, nažalost, nailazila na odobravanje ni od svojih najbližih, nadamo se da je pronijela bar dio istine o srpskom narodu - naveo je Lalović.

Lalović dodaje da je bio u kontaktu sa Јeninom kćerkom Јolom, koja mu je rekla da je Јeni imala želju da umre na pravoslavni Božić, te da to dovoljno govori o tome koliko je ona zavoljela srpski narod i saživjela se sa njim.

Јeni Ligtenberg umra je 8. januara u 92. godini u Amsterdamu.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo objavila je knjigu "Ratni dnevnik Pale 1993-1995", a u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske snimljen je i dokumentarni film o ovoj heroini.