latinica  ћирилица
25/01/2022 |  21:58 ⇒ 26/01/2022 | 08:24 | Autor: RTRS

Francuski evroparlamentarci: Sankcije ništa dobro ne donose (VIDEO)

Sankcije pojedincima ništa dobro ne donose, a brojni su primjeri za to u svijetu, ocijenili su poslanici u Evropskom parlamentu Tijeri Marijani i Erve Živen za emisiju Aktuelno RTRS-a.
Tijeri Marijani i Erve Živen - Foto: RTRS
Tijeri Marijani i Erve ŽivenFoto: RTRS

Sankcijama se, kažu, protive jer su nelegitimne, formalno nezakonite, kose se sa međunarodnim pravom i kao takve su kontraproduktivne.

Živen kaže da se vrlo jasno protivi jednostranim odredbama koje omogućavaju "hipermoćnicima" ili onome što je od njih ostalo, da odlučuju o sankcijama, bilo da su one lične ili kolektivne prirode, na potpuno jednostran način, bez ikakvih pregovora sa svojim saveznicima.

Marijani kaže da sankcije služe tome da se javno upre prstom u zemlju ili ličnosti koje jednostavno brane svoje ideje.

- Vidio sam sankcije propisane /srpskom članu Predsjedništva BiH/ Miloradu Dodiku. Nasmijalo me je to. Znate, Erve Živen i ja, mi smo jedni od onih kojima je takve sankcije uvela Ukrajina. Pa slušajte, i nama je "oduzeta" naša imovina, naša dobra, naše kuće u Ukrajina. Za nas je to bilo "traumatično" - ističe Marijani.

Marijani kaže da su, nažalost, u narativu koji se stvara u većini zapadnoevropskih zemalja, Srbi ti koji su "loši", te da bi po tom narativu Dejtonski sporazum mora da bude modifikovan kako bi se dalo više prostora drugim konstitutivnim grupama u BiH, koje su "dobre".

- Sa naše strane, mi se ne slažemo sa ovim narativom koji nam se čini istorijski pogrešan i koji nam djeluje kao politička klopka, ali to je nažalost situacija u kojoj se nalazi većina građana zapadne Evrope kada razmišljaju o BiH i uopšte o Balkanu. Morate shvatiti i to da su u Evropskom parlamentu svi oni koji brane ideju nacije i odbrane nacionalnih identiteta, automatski demonizovani, bez obzira na to o kojoj zemlji je riječ.  Stoga, naravno da ste vi u ovom trenutku demonizovani - rekao je on.

Marijani je naveo da je gledište o Republici Srpskoj u Evropskom parlamentu potpuno iskrivljeno, te da su se on i Živen posjetom Srpskoj uvjerili u odlučnost njenih zvaničnika da odbrane mir i Dejtonski sporazum, te činjenicu da se srpski identitet ne može razvodniti u jednoj cjelini u kojoj bi na kraju nestalo nacije.

- Dakle, to je borba koja u ovom trenutku postoji i u Evropskom parlamentu. Vidite sasvim dobro kakav je stav Evropskog parlamenta prema Mađarskoj. Dobro vidite kakav je odnos Evropskog parlamenta prema Poljskoj. Ukratko, prema svim onima  koji su slični nama u Francuskoj - rekao je Marijani.

Živen je istakao da se Evropska unija značajno udaljava od same Evrope, jer ne priznaje da jedan dio evropskih vrijednosti i evropskog identiteta čine i bivša Јugoslavija, Poljska, Mađarska i druge zemlje koje su čuvari tih vrijednosti i identiteta na isti način i sa istim legitimitetom kao Francuska, Njemačka ili druge države zapadne Evrope.

- Sa naše strane, mi smatramo da je ta borba koju vodi niz zemalja - Poljska, Mađarska, ali i Rumunija, Slovenija, a naravno i Srbija, temelj jedne nove budućnosti. Vjerujemo da neće biti Evropske zajednice ako ona ne bude zajednica nacija koja poštuje različitost naroda i uvažava kapacitete naroda da odlučuju o svojoj sudbini. Drugim riječima, ključna riječ Evrope  na kojoj mi želimo da ta zajednica bude zasnovana je decentralizacija - naglasio je Živen.

On je dodao da građani Republike Srpske treba sami da odlučuju i upravljaju onim što im pripada.

- I upravo smo se u tom smislu razumjeli tokom razgovora sa Dodikom. Sve ono što je bolje uraditi na nekom višem nivou, na primjer na nivou Evropske unije, zašto da ne, ali pod kontrolom građana i uz poštovanje ustavnog identiteta svakog naroda. Ovo je naša vizija Evropske unije i mislimo da je to i jedina vizija budućnosti za Evropu - rekao je Živen.

Pogledajte kompletnu emisiju: