latinica  ћирилица
26/01/2022 |  08:45 ⇒ 09:20 | Autor: RTRS

Šolaja: Vojni sukob NATO-a i Rusije malo vjerovatan; Nastaviće se propagandni rat (VIDEO)

Zapadne zemlje udružene u vojni NATO savez, kao i ukrajinski zvaničnici, u posljednje vrijeme sve više šire tvrdnje o navodnoj potencijalnoj invaziji Rusije na Ukrajinu.
Miloš Šolaja - Foto: RTRS
Miloš ŠolajaFoto: RTRS

Svoje tvrdnje zasnivaju na obavještajnim podacima o razmještanju ruskih taktičkih jedinica i gomilanju trupa u blizini rusko-ukrajinske granice.

Rusija odlučno odbacije takve insinuacije, nazivajući ih političkim špekulacijama, uz tvrdnju da na svojoj teritoriji imaju suvereno pravo da upravljaju svojim vojnim potencijalom, a da je NATO savez taj koji se, prekršivši sve ranije ugovore i dogovore, toliko širi na istok da ugrožava brojne ruske interese.

Profesor Fakuleteta političkih nauka Miloš Šolaja istakao je, gostujući u našem Јutarnjem programu, da ne vjeruje da će doći do vojnog sukoba.

- Mislim da će se nastaviti propagandni rat sve do izbora u SAD za Kongres - istakao je Šolaja.

Istakao je da ankete pokazuju da bi Republikanci mogli preuzeti Senat i Prestavnički dom.

- Cijela ova situacija oko Rusije i Ukrajine može biti pokušaj američkog predsjednika Bajdena da privuče jedan dio neodlučnih birača - kaže Šolaja.

Pojasnio je da je spoljna politika svake zemlje uslovljena unutrašnjom i jedna drugu reflektuju.

- U SAD postoji i uticaj vojne industrije koji je moćan. Treba reći i da najviše oružja za NATO proizovde SAD. NATO za neku akciju mora imati konsenzus država članica - naglasio je Šolaja.