latinica  ћирилица
26/01/2022 |  10:17 ⇒ 12:52 | Autor: Glas Srpske

"S ljubavlju hrabrim srcima": Humani ljudi širom Srpske obezbijedili više od 690.000 KM

Kucajući kao jedno, humana srca širom Republike Srpske obezbijedila su u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" više od 690.000 KM za kupovinu vozila za udruženja koja okupljaju djecu sa intelektualnim teškoćama.
"S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: RTRS
"S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: RTRS

Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske potvrđeno je da je donacijama obezbijeđeno 618.027 KM, a pozivima na "m:tel" humanitarni broj 73.577 KM.

Donatorsko veče, 12. po redu, održano je krajem decembra prošle godine, simbolično na praznik Materice. Iako je promijenila koncept akcije koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, pandemija virusa korona nije prekinula tradiciju.

Humanitarna akcija i ovoga puta premašila je sva očekivanja inicijatora.

Predsjednica Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske (MeNeRaLi) Tatjana Spasojević rekla je za Glas Srpske da je sakupljeno više novca nego što su očekivali.

- Očigledno su svi dali svoj maksimum, od stanovništva, preko medija, članica našeg saveza do institucija Srpske i hvala svima. Nadam se da ćemo veoma brzo krenuti u dalju realizaciju plana da bismo što prije obezbijedili vozila za udruženja kojima su najpotrebnija - rekla je Spasojevićeva, koja je i predsjednica Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih lica "Sunce" iz Dervente.

Istakla je da od osnivanja Dnevnog centra u najmlađem gradu Srpske organizuju prevoz za korisnike kojima bi usluge centra bile nedostupne da nemaju adekvatno vozilo.

Zahvaljujući novom vozilu usluge dnevnog zbrinjavanja, učešće u brojnim radionicama te odlasci na izlete i medicinske tretmane biće dostupniji i članovima fočanskog Udruženja "Tračak nade", koje okuplja djecu, omladinu i starije osobe sa invaliditetom sa područja gornjodrinske regije, ali i iz dijelova Hercegovine.

- Osim iz Foče, Čajniča i Višegrada dolaze nam djeca i iz federalnog dijela, Foča-Ustikolina i Goražde. Ukupno brojimo 128 porodica. Pružamo defektološke i logopedske tretmane te psihološku podršku. Nabavka vozila bi mnogo značila, jer ima mnogo djece koja dolaze iz ruralnih dijelova te iz drugih lokalnih zajednica - rekla je izvršna direktorka udruženja Јelena Vilotić, naglasivši da bi vozilo riješilo veliki problem porodicama iz udaljenih krajeva. Vilotićeva je dodala da bi kombi dobro došao i za posjete srodnim udruženjima.

- Hvala Kabinetu predsjednice Srpske i svim dobrim ljudima koji su stali uz sve nas i pomogli da dođemo do svoga cilja - poručila je Vilotićeva.