latinica  ћирилица
26/01/2022 |  11:25 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Gašić: Podrška Vlade Srpske razvojnim projektima u turizmu

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić razgovarala je danas u Banjaluci sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Јovanom Katićem, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Sastanak Gašić, Katić i Ćosić (Foto: Ministarstvo trgovine) -
Sastanak Gašić, Katić i Ćosić (Foto: Ministarstvo trgovine)

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Јovan Katić upoznao je ministarku trgovine i turizma Srpske sa inicijativom opštine da na lokalitetu Tvrdimići, koji predstavljaju lokalitet sa izuzetnim potencijalom za razvoj izletničkog turizma, realizuje projekat rekreativne zone.

Gašićeva je iskazala punu podršku Ministarstva trgovine i turizma i Vlade Republike Srpske razvojnim projektima u turizmu, navodi se u saopštenju.

- Ruralni turizam i turizam okrenut ka prirodi prepoznati su kao oblasti kojima će se u godinama koje slijede posvetiti posebna pažnja, jer analize pokazuju da se sve veći broj turista okreće upravo ovim vidovima turizma - istakla je Gašićeva.

Na sastanku je dogovoreno da Opština Istočno Novo Sarajevo u narednom periodu sprovede sve neophodne aktivnosti u pogledu pripreme i donošenja planskih dokumenata koji su preduslov za razmatranje ovog projekta pred Vladom Srpske i njegovu realizaciju, navodi se u saopštenju.

Ćosić je ministarki trgovine i turizma Srpske predstavio prijedlog plana reorganizacije Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo koja bi podrazumijevala prerastanje postojećih opštinskih turističkih organizacija u Info centre u opštinama u sastavu Grada, što će biti predmet razgovora gradonačelnika i načelnika opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo u narednom periodu.

Gašićeva i Ćosić razgovarali su i o inicijativi Saveza opština i gradova Srpske u vezi izmjene i dopune Zakona o boravišnoj taksi i Zakona o ugostiteljstvu, kojima bi se unaprijedila kontrola prijave boravka turista u ugostiteljskim objektima, te uticalo na smanjenje sive zone u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

- Trenutni zakonski okvir dozvoljava i elektronsko vođenje knjiga gostiju i postoji propisan način vođenja ovih knjiga i dostavljanja podataka Poreskoj upravi Srpske i Republičkom zavodu za statistiku, ali je redovnim inspekcijskim kontrolama neophodno pratiti stanje usklađenosti same dokumentacije i popunjenosti kapaciteta - naglasila je Gašićeva.

Sagovornici su iskazali opredjeljenje da u narednom periodu bude održan niz sastanaka svih uključenih institucija u oblasti turizma i finansija, kako bi se u sklopu trenutnih zakonskih okvira unaprijedilo stanje u ovoj oblasti, te razgovaralo o prijedlozima unapređenja zakonskih rješenja u slučajevima u kojima se utvrdi potreba za istim, navodi se u saopštenju.