latinica  ћирилица
26/01/2022 |  11:29 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Počela glavna runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona (VIDEO)

Američki i EU zvaničnici stigli su u BiH na novu rundu pregovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.
Sastanak sa Palmerom i Ajhorstovom - Foto: RTRS
Sastanak sa Palmerom i AjhorstovomFoto: RTRS

Sastanak članova kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom, završen je u Sarajevu.

Palmer je izjavio je da je veoma važno da izbori u BiH budu održani na jesen, kako je i planirano, a da izmjene u izbornom sistemu moraju biti donesene minimalno šest mjeseci prije izbora.

On smatra važnim da institucije Federacije BiH budu jake i funkcionalne, odnosno da "FBiH bude u ravnoteži sa Republikom Srpskom".

Naglasio je da je neophodno obezbijediti integritet izbornog procesa i da je bitno da se svaki glas čuje i da bude prebrojan.

Ajhorstova je rekla da su EU i SAD prisutne da podrže razgovore u BiH koji bi išli u pravcu iznalaženja rješenja i saglasnosti u smislu izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva te izmjena svih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u izbornom zakonu.

Ukazala je da je ključan trenutak koji treba iskoristiti na pravi način, naglašavajući da vrijeme ne ide u prilog.

Ona je zahvalila članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH za korisnu diskusiju, ističući da je to je bio dobar uvod tehnički dio radova koji predstoji u narednim danima.

- Postizanje dogovora o reformi izbornog zakonodavstva je imperativ za rješavanje mnogih pitanja u "potencijalnoj izbornoj godini - izjavio je predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović.

Čović je poručio da bi to relaksiralo odnose kada je u pitanju politička kriza.

Sastanku su prisustvovali Nikola Špirić i Snježana Novaković Bursać, koja zamjenjuje člana kolegijuma Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića, Borjana Krišto i Dragan Čović, te Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović.

Prisutan je bio i šef delegacije EU Јohan Satler.