latinica  ћирилица
26/01/2022 |  13:19 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Izetbegović odgovorio Čubriloviću

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u odgovoru na poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se obrati na sjednici, zatražio je da se povuku zaključci Narodne skupštine i dodao da će SDA predstavljati poslanici ove stranke u parlamentu Srpske.
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

Izetbegović je u pismu naveo da svi u SDA "žele što skoriji izlazak iz krize".

- Sve što je potrebno jeste da niko ne dovodi u pitanje neupitne vrijednosti i kategorije - Ustav BiH, presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i nezaobilaznu poziciju visokog predstavnika, Evropsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te da ne diskriminišemo jedni druge na etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi - dodao je Izetbegović.

On je predložio da već na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske "kao prvi korak u ovom smjeru" bude stavljen van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, te zaključci kojima se, kako tvrdi, "krši Dejtonski mirovni sporazum i podriva ustavnopravni poredak BiH".

Izetbegović je zahvalio Čubriloviću za poziv da se obrati na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o temi političko-ekonomske situacije u BiH.

- Kao što znate, ja sam član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i na tom tijelu smo već diskutovali o toj temi i uvjeren sam da ćemo i nastaviti jer blokada koja je bespotrebno nametnuta nikome ne donosi dobro - naveo je Izetbegović.

On smatra da iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za BiH može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i ostalim nadležnim institucijama BiH.