latinica  ћирилица
26/01/2022 |  13:26 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Prijem za članove hora "Kamenički biseri" iz Kosovske Kamenice (FOTO/VIDEO)

Ambasada Srbije u BiH upriličila je danas u Sarajevu prijem za članove Građanskog amaterskog hora "Kamenički biseri" iz Kosovske Kamenice, koji u organizaciji banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji borave u posjeti Istočnom Sarajevu.
Prijem Hora Kamenički biseri iz Kosovske Mitrovice - Foto: SRNA
Prijem Hora Kamenički biseri iz Kosovske MitroviceFoto: SRNA

Djecu i njihove nastavnike sa Kosova i Metohije u Ambasadi je dočekala konzul Olivera Šopalović, kojoj je uručena ikona Svetog Dimitrija, koju su u duborezu izradili učenici Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Kosovske Kamenice.

Nakon posjete Ambasadi Srbije, gosti sa Kosmeta su posjetili i Staru crkvu na Barščaršiji.

Foto: RTRS

Zahvalivši se na toploj dobrodošlici u Ambasadi Srbije, predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je novinarima da su djeca i njihovi nastavnici iz Kosovskog Pomoravlja došla u svoju kuću.

- Ovo je pokazatelj kolika je volja i želja da svi pokažemo gostoprimstvo našim gostima sa Kosova i Metohije, koji su došli da nam uveličaju Savindan. Ovim pokazujemo i neraskidivu vezu svetosavskog Kosmeta i Republike Srpske - istakao je Arlov.

On je ukazao i na važnost posjete Staroj crkvi na Barščaršiji, jer će djeca shvatiti da je Sarajevo i srpski grad u kojem je nekada živjelo više od 150.000 Srba, a o čemu najbolje svjedoče upravo crkve.

Rukovodilac Hora "Kamenički biseri" Јadranka Vasić rekla je da su djeca prvi put u Sarajevu, te da je jako važno što će posjetiti neke od bogomolja koje imaju ogroman značaj za Srbe, ali i za cijelo pravoslavlje.

- Program koji su naši domaćini organizovali tokom našeg boravka ovde je divno isplaniran. Svi su se potrudili da deci ovo putovanje bude nezaboravan doživljaj -navela je Vasićeva.

Ona je rekla da je srpskoj djeci sa Kosova i Metohije, zbog lokalnih propisa privremenih vlasti samoproglašenog Kosova, nemoguće da putuju na ekskurzije po Srbiji i da zato direktori škola izbjegavaju njihovo organizovanje.

Vasićeva je dodala da su izuzetak putovanja koja organizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Dolazak u Istočno Sarajevo je jedino mjesto koje je većina ove dece posetila tokom zimskog raspusta. Ovo su deca koja dolaze iz porodica slabijeg imovnog stanja i nemaju uslove i prilike da putuju. Zato negujemo našu tradiciju, motivišemo ih da pevaju i da umećem i veštinama predstavljaju sebe i svoj kraj na različitim mestima i upoznaju svoju zemlje i srpske zemlje u dijaspori - rekla je Vasićeva.

Građanska amaterska grupa "Kamenički biseri" sinoć je održala humanitarni Svetosavski koncert u Istočnom Novom Sarajevu, na kojem su se predstavili pjesmama sa Kosova i Metohije.

Koncert je upriličen kao znak zahvalnosti i bratskih veza Kosova i Metohije i Republike Srpske koje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji putem velikih projekata skoro deceniju i po održava sa stanovništvom južne srpske pokrajine.

Prikupljena sredstva biće usmjerena za dovršetak izgradnje i opremanja Dnevnog centra za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici, koji gradi Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji.

Gosti iz Kosovske Kamenice učestvovaće i na Svetosavskoj akademiji u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Organizatori koncerta su banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Kulturni centar i Osnovna škola "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva, a pokrovitelj gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.