latinica  ћирилица
26/01/2022 |  14:43 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Stevandić upozorava na nove pokušaje ugrožavanja bezbjednosti

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da se političkom zloupotrebom pravosudnih institucija ponovo pokušava direktno dovesti u pitanje njegova bezbjednost, navodeći da je Milan Јašarević, koji je uhapšen prije dva dana, najčešće bio njegov vozač, kao šefa Tima za praćenje epidemioloških mjera.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je naveo da će zbog toga lica "koja u tome učestvuju smatrati lično odgovornim jer su nesporni krivci za produženo targetiranje i izlaganje medijskom linču, koji služe, ne samo političkoj diskreditaciji, već i za izlaganje direktnoj opasnosti progona, praćenih pozivima na ubistvo koji su dokumentovani".

- Milan Јašarević je službenik Republičke uprave Civilne zaštite koji je stavljen na raspolaganje Timu za praćenje mjera Republičkog štaba i najčešće je vozio šefa Tima, to jest mene. Opšte je poznato da se u slobodno vrijeme Јašarević uvijek nalazio u mojoj blizini, naročito u Sarajevu kada bi bio izložen brojnim prijetnjama, neprijatnostima ili opasnosti - naveo je Stevandić.

On je naveo kako ne zna kome je "palo na pamet da Јašarevića, porodičnog čovjeka bez mrlje, povezuje sa bilo čime u bilo kakvoj aferi ili procesu".

- Sigurno je da se radi ili o nevjerovatnoj greški ili svjesnoj namjeri da se njemu nepotrebno nanese zlo, nastavi moje targetiranje i izlaganje opasnosti, te izazovu i političke afere i implikacije prema meni, što je suprotno ulozi pravosuđa - istakao je Stevandić.

On je dodao da se u sudske procese nikada nije miješao, kao i da je dobio sve procese kada je podnosio tužbe protiv takvih osoba.

- Nastaviću, ali moram napomenuti da se pored iznošenja laži i kreiranja afera, ovaj put radi i o svjesnom izlaganju riziku moje lične bezbjednosti. To dobro razumiju paraobavještajni centri u Sarajevu i možda se upravo njima ovakvim postupcima šalje važan signal - istakao je Stevandić.

On je dodao da će preduzeti sve zakonom dozvoljene aktivnosti i upoznati javnost, prijatelje i zainteresovane za obezbjeđivanje pravne i lične sigurnosti, ne samo njega, već svakog građanina Republike Srpske "vezano za zloupotrebu pravosuđa u pravcu pravljenja afera predizbirnog karaktera ili ugrožavanja života".

- Ovo je posebno važno jer medijsku kampanju takvom pravosuđu vode osobe viseštruko presuđene za iznošenje laži - tvrdi Stevandić i dodaje da je ovo takođe znak da se "kompletna afera oko Instituta za javno zdravstvo pretvara u predizbornu kampanju sa ciljem diskreditacije nepodobnih ili nezavisnih".

Napomenuo je da uprkos mnogim prijetnjama i stalnom ugrožavanju bezbjednosti za koje, kaže, postoje brojni dokumenti u nadležnim službama Republike Srpske i BiH, nikad nije imao obezbjeđenje.