latinica  ћирилица
26/01/2022 |  15:20 ⇒ 15:34 | Autor: TANЈUG

Hrvatska dogovorila kupovinu borbenih vozila od SAD

Hrvatska vlada dogovorila je sa SAD kupovinu borbenih vozila tipa Bradley, čija je ukupna vrijednost 196,4 miliona dolara, saopštio je danas hrvatski premjer Andrej Plenković.
Hrvatski vojnici (foto:MORH) -
Hrvatski vojnici (foto:MORH)

Plenković je u obraćanju novinarima nakon sjednice užeg kabineta vlade rekao da je u ranijoj fazi ponuda SAD-a bila da njihova donacija iznosi 45 milionan dolara, ali da je u razgovorima taj iznos podignut na 51,1 milion dolara, što je ukupno 145,3 miliona dolara.

Prema ranijem dogovoru u opticaju je bila nabavka 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 za popravke, rezervne delove.

Plenković je rekao da je konačni dogovor da sva 62 borbena vozila budu modernizovana i da je za to obezbijeđeno 28 miliona dolara donacije.

Umjesto 17 vozila za rezervne dijelove, biće 22 vozila, a oprema ovih vozila biće takva da uključuje 25 mm automatski top, mitraljez, protivoklopne rakete ....

- Na taj način će hrvatska vojska dobiti novi kvalitet i biti opremljena za izvršavanje svojih zadataka - rekao je Plenković i dodao da će se modernizacija vozila odvijati u Slavonskom Brodu.

Na pitanje kada će vozila stići u Hrvatsku, Plenković kaže neće stići odjednom, a prva bi trebalo da stignu naredne godina.

- Ona će dolaziti sukcesivno, istovremeno će se jačati kapaciteti i kad se ulovi rutina modernizacije ovih vozila, tako će dolaziti sve više vozila i ona će se stavljati u funkciju. Cilj je da budu kompletno modernizovana i stavljena u funkciju - rekao je Plenković.