latinica  ћирилица
26/01/2022 |  15:47 ⇒ 15:48 | Autor: TANЈUG

Umjesto oružja Njemačka Ukrajini šalje šljemove

Dok neke evropske zemlje već šalju ili razmatraju slanje oružja Ukrajini, Njemačka namjerava da "pomogne" sa 5.000 šljemova za vojnike, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pita "kako li će Njemačka ukrajinski narod podržati dalje - jastucima?".
Umjesto oružja Njemačka Ukrajini šalje šljemove (Foto: Printscreen) -
Umjesto oružja Njemačka Ukrajini šalje šljemove (Foto: Printscreen)

Ministarka odbrane Njemačke Kristine Lambreht kazala je nakon sjednice Odbora Bundestaga za odbranu da se radi o jasnom signalu i poruci: “Uz vas smo“.

Ona je pozdravila ponovno pokretanje razgovora o rješavanju ukrajinskog konflikta.

- Radimo na tome da se taj konflikt usred Evrope riješi mirnim putem - kazala je Lambreht.

Ukrajina je u više navrata zatražila od evropskih zemalja, a tako i Njemačke, pomoć u oružju kako bi se odbranila od mogućeg napada Rusije, ali je ta pomoć odbijana od zvaničnog Berlina.

Ukrajinska vlada zatražila je pismom upućenom Ministarstvu odbrane Njemačke 19. januara pomoć u opremi i navela je, između ostalog, i potrebu za šljemovima i zaštitnim prslucima.

Kličko je, međutim, izrazio nerazumijevanje zbog ponašanja Berlina.

- Nemam riječi za ponašanje njemačke vlade - kazao je za dnevnik Bild i dodao: "Ministarka odbrane očigledno nije razumjela da imamo posla sa odlično opremljenom ruskom vojskom, koja u svako doba može započeti dalju invaziju Ukrajine. 5.000 šljemova su vic. Kako će nas Njemačka dalje podržati? Možda jastucima“.