latinica  ћирилица
26/01/2022 |  15:56 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Šeranić: Srpska bilježi nepovoljnu epidemiološku situaciju

Gotovo dvije godine od početka pandemije virusa korona Republika Srpska bilježi nepovoljnu epidemiološku situaciju kada je riječ o broju novooboljelih - rekao je gostujući u emisiji " Otvoreno rečeno" Radija Republike Srpske ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.
Alen Šeranić gost Radija Srpske - Foto: RTRS
Alen Šeranić gost Radija SrpskeFoto: RTRS

- Iako ima na raspolaganju sve vrste vakcina u Srpskoj je nizak stepen vakcinisanih, od svega 50 odsto. Treću pojačanu dozu primilo je oko 50 hiljada građana Republike Srpske - rekao je Šeranić.

Kada je riječ o novim sojevima virusa Šarenić kaže da se može očekivati da zbog nevakcinisanih, virus i dalje mutira.

-  Dvogodišnja borba sa virusom korona iscrpila je zdravstveni sistema, ali i zdravstvene radnike, koji su najviše na udaru. Ipak sve to nije zaustavilo investicije u sektoru zdravstva. Izgradnja bolnice u Doboju samo je jedan od primjera. - dodao je on.

Ministar Šeranić najavio je u ovoj godini uvođenje novih lijekova i usluga.

- Izmjenom Zakona o dječijoj zaštiti koji je stupio na snagu prvog januara naknada za opremu za novorođenče povećana je za 100 odsto, dok je naknada za roditelja njegovatelja sa 130 povećana na 540 maraka - istakao je Šeranić.

Razgovor sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem, možete poslušati u emisiji "Otvoreno rečeno" .