latinica  ћирилица
26/01/2022 |  17:46 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

Banjac: Suština problema Izbornog zakona u FBiH

Lider NPS-a Darko Banjac izjavio je da je suština problema Izbornog zakona u FBiH i da su predstavnici vladajuće koalicije iz Republike Srpske na današnjem sastanku sa evropskim i američkim zvaničnicima istakli potrebu da se uspostavi dogovor između Hrvata i Bošnjaka jer od toga zavisi u kojem pravcu će se taj zakon mijenjati.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

Poslije sastanka sa direktorkom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metjuom Palmerom, Banjac je rekao Srni da nije bilo zaključaka, a susret je nazvao razmjenom mišljenja, određenih stavova.

- Suština problema Izbornog zakona se odnosi na FBiH. Mi u Republici Srpskoj nemamo taj problem i nećemo prihvatiti da imamo bilo kakvog krivca ako ne dođe do dogovora oko Izbornog zakona. Ukoliko se oni dogovore u okviru FBiH, što se tiče predstavnika Srpske to neće predstavljati problem ako ne zadire u temelje Dejtonskog sporazuma, a riječ je o konstitutivnosti naroda - istakao je Banjac.

On je dodao da Srpskoj nije problem da se definiše kako se bira Dom naroda dok god ga bira Narodna skupština uz primjesu konstitutivnosti koja postoji, kao i da nije problem način na koji će se birati članovi Predsjedništva u FBiH.

- Kako god da se oni dogovore, to je njihova stvar. Za nas iz Republike Srpske je bitno da se srpski član Predsjedništva BiH bira neposredno na izborima u Srpskoj i to smo jasno rekli - istakao je Banjac.

Ključ ovog današnjeg razgovora, prema njegovim riječima, jeste poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, čemu su privrženi, kao i da je jasna poruka da nadležnosti Republike Srpske treba da idu u njenom pravcu.

On je ukazao da je težak zadatak da uspostave dogovor što se tiče Hrvata i Bošnjaka, ali da su predstavnici vladajuće koalicije iz Republike Srpske istakli da se, ukoliko se bude išlo u pravcu donošenja novog Izbornog zakona, ako dođe do dogovora, mora ići i prema izboru nove Centralne izborne komisije /CIK/.

Banjac je podsjetio i na poziv predsjednika parlamenta Srpska Nedeljka Čubrilovića predsjednicima SDA Bakiru Izetbegoviću i HDZ-a BiH Draganu Čoviću da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici parlamenta Srpske, ali da Izetbegović ne želi da odgovara, te da će se vidjeti da li će to Čović učiniti.

- Mi ćemo održati tu Narodnu skupštinu, naši stavovi su jasni - rekao je Banjac, ali je naglasio na nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida od Valentina Incka ne može da uđe u parlament BiH.

Istakao da je neprihvatljivo da se kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina, ili da je srpski narod genocidan, kao i da bi volio da je to kažnjivo, ali isto tako i kada je riječ o druga dva naroda i FBiH.

- Rekli smo da smo mi spremni da odemo i u Parlament FBiH, ukoliko nas zovu, da se obratimo, kao što su pozvani Izetbvegović i Čović. Mi želimo da pokažemo da smo spremni da razgovaramo, ali da drugi ljudi za to nisu spremni - rekao je Banjac.