latinica  ћирилица
26/01/2022 |  17:59 ⇒ 18:10 | Autor: SRNA

Stevandić: Zajednički stav - funcionisanje Srpske ne narušava BiH

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da su svi predsjednici političkih partija iz Republike Srpske na današnjem sastanku u Sarajevu sa predstavnicima EU i SAD imali zajednički i usaglašen stav koji potvrđuje da Srpska nije problem i da njeno funkcionisanje ne narušava BiH.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić kaže da su predstavnici partija iz Srpske ukazali da je problem u Federaciji BiH koja za tri godine nije mogla da formira vlast i da ima legitimne domove naroda, kao i legitimnog predstavnika hrvatskog naroda.

On je rekao da su predstavnici partija iz Republike Srpske na sastanku demonstrirali opredijeljenost da prihvate rješenja koja se dogovore u FBiH između Bošnjaka i Hrvata, pod uslovom da se poštuju prava Srba u vezi sa formiranjem klubova naroda identično kao i za druge narode.

- Rekli smo da je Republika Srpska i do sada funkcionisala i nije imala problema, te da ćemo zadržati načine izbora člana Predsjedništva i predsjednika Republike direktnim i neposrednim izborima, kao i svih poslanika, jer su to svjetska i demokratska pravila - istakao je Stevandić.

On je dodao da su na sastanku izrazili neslaganje da bilo ko iz FBiH nameće način na koji će Republika Srpska birati svog člana Predsjedništva BiH.

- Rekli smo da ne namećemo i da nam je potpuno svejedno na koji će se način u FBiH birati član Predsjedništva BiH, ali da će se u Republici Srpskoj član Predsjedništva birati uvijek direktno, kao i predsjednik Republike. Rekli smo da ne insistiramo na nacionalnom prefiksu jer smo potpuno uvjereni da će uvijek dobiti povjerenje onaj koji bude imao najviše glasova - naveo je Stevandić.

Stevandić ističe da Republici Srpskoj ne smetaju ti prefiksi jer je potpuno funkcionalna, za razliku od BiH.

On napominje da su predstojeći pregovori u Neumu zakazani isključivo radi dogovora Hrvata i Bošnjaka i nalaženja rješenja za FBiH u čijem funkcionisanju očito ima puno problema.

Stevandić kaže da su predstavnici Republike Srpske izrazili i zajednički zaključak da se Republika Srpska ne može okrivljivati za sve ono što godinama ne funkcioniše u FBiH.

- Republika Srpska može samo da se pohvali kao entitet koji savršeno funkcioniše izborno, postizborno i institucionalno - naglasio je Stevandić.