latinica  ћирилица
26/01/2022 |  18:24 ⇒ 18:26 | Autor: SRNA

Kovačević: Bošnjaci odbijaju svaki poziv na dijalog

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević istakao je da, dok ne dođe do dijaloga ključnih unutrašnjih faktora u BiH, neće doći ni do održivog rješenja za BiH.
Radovan Kovačević -
Radovan Kovačević

On je naglasio da je evidentno da predstavnici bošnjačkog naroda odbijaju svaki dijalog sa Srbima i Hrvatima, podsjećajući na nedavni poziv na dijalog Narodne skupštine Republike Srpske, kao i na raniji iz ovog parlamenta na razgovor o budućnosti BiH, što je su Bošnjaci, takođe, odbili bez racionalnog objašnjenja.

Nije prihvaćena, kako je naveo Kovačević, ni inicijativa lidera SNSD-a Milorada Dodika koju su podržali i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Hrvatske Zoran Milanović i Turske Redžep Tajip Erdogan.

Kovačević je poručio da BiH nije zemlja Bošnjaka, već zemlja gdje se mora čuti i glas srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda, te ponovio da ukoliko se to ne bude poštovalo, BiH neće imati budućnost.

On je za BHRT rekao da su i Srbi i Hrvati u BiH nezadovoljni postojećim stanjem, koje je neodrživo.

- Zašto se odbija poziv na razgovor, zato što ovo što imamo u BiH, koje predstavnici međunarodne zajednice nazivaju nekakvim napretkom, znači gubitak prava za Srbe i Hrvate u BiH - rekao je Kovačević.

Kovačević je ocijenio da je najveći problem to što se smatra da nekakav pritisak međunarodne zajednice treba da dovede do rješenja problema.

On je napomenuo da su predstavnici Bošnjaka navikli da međunarodna zajednica ispunjava njihove želje i da sve procese vode ka tome da budu zadovoljni samo Bošnjaci.

- Iz tog razloga odbijaju dijalog, jer su svjesni da će bilo kakav dijalog značiti odricanje od onoga što je do sada nametnuto na neustavan način - istakao je Kovačević i dodao da se mora prihvatiti to da stvari koje su rađene antidejtonski nisu održive.

On je napomenuo da je evidentno da sve što je ovih godina rađeno nasiljem međunarodne zajednice, rađeno je samo u interesu bošnjačkog naroda, a protiv interesa Srba i Hrvata, što nije dobro.

Kovačević je naveo da predstavnici Republike Srpske učestvuju u radu zajedničkih institucija, da je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik učestvovao na svim sjednicama Predsjedništva i odlučivao na način na koji on smatra da treba, a njemu legitimitet daju građani Republike Srpske.

- Ukoliko je potrebno da se predstavnici vrate u nekom punom kapacitetu, treba da riješimo procese koji su ovo izazvali, a to je nametanje zakona bez ikakvog prava od posljednjeg visokog predstavnika - rekao je Kovačević i dodao da postoje određeni ljudi u Sarajevu koji sebi daju za pravo da Republiku Srpsku nazivaju "genocidnom tvorevinom", a njene građane nekakvim "genocidašima".

Kovačević je istakao da je, dok se ovo ne riješi, neozbiljno i neodgovorno očekivati da Republike Srpska pravi bilo kakve ustupke u ovakvim okolnostima kada je u potpunosti ugrožena i pod svojevrsnim napadom na suverenitet.

- Da li ćemo doći na neku od narednih sjednica Predstavničkog doma BiH? Mi ćemo u narednom periodu razmatrati sve okolnosti, jer postoji mnogo stvari o kojima treba razgovarati - rekao je on i dodao da je svima jasno na čemu Republika Srpska insistira.

On je ponovio da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, jer nije ispoštovana procedura za njegovo imenovanje.

Kovačević je naglasio da se 26 godina grubo kršio Dejtonski sporazum i Ustav BiH i da Srpska traži da se sa tim prestane i da unutrašnji faktori u BiH dođu do rješenja koje je održivo i koje je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- Mi bismo bili najsrećniji kada bismo, kao što se u Republici Srpskoj bavimo životnim pitanjima i temama i u BiH razgovarali o tim temama i kako da se izborimo da građani iz BiH prestanu da odlaze i da žive bolje - rekao je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da u FBiH, nakon posljednjih izbora, nije izabrana Vlada i da to niko ne vidi kao problem.

Kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona, dodao je Kovačević, problem postoji u FBiH, a Republika Srpska tu nije nikada bila problem.

- Ne postoji u Srpskoj neko kome su ugrožena prava, kao što su u FBiH ugrožena Hrvatima jer ih drugi konstitutivni narod obespravljuje - naveo je Kovačević i naglasio da je odluku "Sejdić-Finci" Republika Srpska "riješila za 15 minuta, a FBiH ne može ni za 15 godina".

Kada se postigne dogovor u FBiH, kaže on, Republika Srpska će veoma brzo da nađe rješenje.

Kovačević je ponovio da Republika Srpska i SNSD nikada neće odustati od stavova koje je dao Ustav, a to je da se srpski član Predsjedništva bira direktno na izborima i da ima potpuni demokratski legitimitet od svih građana Republike Srpske.

On je rekao da će se uvijek odazvati pozivu BHRT-a kao javnog servisa koji plaćaju i građani Republike Srpske, ali da je žalosno to što se na takvom servisu čestitaju nepostojeći praznici, poput nekakvog dana državnosti ili nezavisnosti, a ne čestita se građanima Republike Srpske najznačajniji praznik 9. januar - Dan Republike.