latinica  ћирилица
26/01/2022 |  18:58 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Posljednja šansa za dogovor o izmjenama Izbornog zakona

Predsjednici SDS-a, PDP-a i DNS-a Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić nakon današnjih razgovora sa predstavnicima SAD i EU u vezi sa reformom Izbornog zakona BiH rekli su da smatraju da je ostvaren napredak i da je ovo posljednja šansa za izmjene u ovoj izbornoj godini.
Opozicija -
Opozicija

Šarović smatra da je napravljen napredak koji daje šansu i perspektivu da ovo procesi mogu uspjeti.

- Mislim da su presudni naredni dani i pitanja koja se odnose na Federaciju BiH. Dobili smo jedan paket ili set pitanja ili odredbi zakona koji bi se mijenjao, uključujući i Ustav, a to je ono što smo prošli proteklih mjeseci - rekao je Šarović novinarima i dodao da će pregledati taj dokument i dati svoju riječ.

On kaže da su najvažnije odredbe koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH. "Nas je najviše interesovalo rješenje koje smo zastupali, a to je izbor člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bez nacionalne odrednice, a odnosi se isto na FBiH, čime bi se implementirala presuda Sejdić-Finci", poručio je Šarović.

Što se tiče šanse da predstavnici Srpske u punom kapacitetu opet učestvuju u radu
institucija BiH, o čemu je danas kao mogućnosti govorio i lider SNSD-a Milorad Dodik, Šarović je ocijenio da je to "Dodikova verzija sa kojom nikoga nije upoznao".

- Ne znamo šta se iza toga krije, vidjećemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske - kaže Šarović.

Borenović je ocijenio da je na današnjem sastanku o reformi izbornog zakonodavstva osjetio dozu optimizma, odnosno kao da je napravljen određeni dogovor unutar FBiH.

- Nas najviše zanimaju tehničke izmjene da imamo fer i poštene izbore - rekao je Borenović i poručio da 2. oktobra na izborima građani trebaju biti uvjereni da će se njihov glas zaista brojati i da neće biti dio bilo kakve izborne manipulacije.

On je istakao da se sada očekuje finalni dogovor političkih faktora u FBiH.

Na pitanje šta misli o ukidanju etničkih prefiksa, Borenović je poručio da je stav iz Republike Srpske od ranije poznat.

- Za nas je najvažnije da Republika Srpska bira jednog člana Predsjedništva BiH. Što se tiče domova naroda, treba vidjeti kako će se odvijati proces narednih dana. Ne želimo ugroziti šansu da se dođe do izborne reforme koja će ugroziti izborni proces - dodao je Borenović.

Što se tiče učešća predstavnika Srpske u radu institucije BiH u punom kapacitetu, Borenović očekuje da se prevaziđe odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka uz unutrašnji dogovor u parlamentu BiH i da se zakoni donose bez nametanja."To je jedan od izazova nas u Republici Srpskoj, a tu su i zaključci Narodne skupštine Republike Srpske koje treba poštovati", zaključio je Borenović.

Lider DNS-a Nenad Nešić je nakon sastanka rekao da predstavnici međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, imaju neskriveni optimizam i smatraju da su proces doveli do kraja, odnosno da su stigli do pozitivnog ishoda.

- Čuli smo da će i Ustav BiH doživjeti kozmetičke promjene i da će Republika Srpska ostati jedna izborna jedinica, bez prefiksa srpski. Za DNS je to prihvatljivo, da bude jedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bez prefiksa i da Srpska bude jedna izborna jedinica - rekao je Nešić.

Nešić kaže da ga je iznenadila Dodikova najava mogućnosti vraćanja srpskih predstavnika u institucije BiH pod određenim uslovima.

- Vidjećemo kako misli to uraditi i šta će donijeti Narodna skupština Republike Srpske o radu u institucijama BiH, te da li će van snage staviti zaključke o neučešću u radu institucija BiH - naglasio je Nešić.