latinica  ћирилица
26/01/2022 |  19:25 | Autor: sputniknews.com

Rusija potvrdila: SAD odgovorile

SAD su poslale odgovor Rusiji na njene prijedloge o bezbjednosnim garancijama, javila je agencija Blumberg.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Pisani odgovor Sjedinjenih Država Rusiji je već dostavljen - napisala je DŽenifer DŽejkobs, novinarka Blumberga.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa SAD o garancijama bezbjednosti, kao i sporazuma o mjerama za obezbjeđenje bezbjednosti Rusije i država-članica Sjevernoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vježbi.

Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Savjeta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog savjeta OEBS-a.

Rusija potvrdila

Zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško primio je američkog ambasadora u Rusiji DŽona Salivana, saopštila je portparolka MIP Marija Zaharova.

Šef američke diplomatske misije je tokom sastanka uručio pisani odgovor američke administracije na prijedlog bilateralnog sporazuma o garancijama bezbjednosti koji je ranije podnijela ruska strana.

I NATO najavio odgovor

Prema riječima američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, pisani odgovori NATO-a biće dostavljeni ubrzo nakon što je Vašington poslao svoje odgovore Rusiji, koji su danas prenijeti. Diplomate iz NATO rekle su da će pisani odgovor bloka na ruske bezbjednosne prijedloge uskoro biti dostavljen ruskom ambasadoru u Belgiji.