latinica  ћирилица
26/01/2022 |  20:06 ⇒ 27/01/2022 | 19:43 | Autor: SRNA

GO SNSD Mostar: Među 168 pripravnika u kantonalnoj Vladi samo jedan Srbin

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona krši osnovna prava srpskog naroda zagarantovana Ustavom Federacije BiH, jer je u dva kruga u 2021. i 2022. godini primila 168 pripravnika među kojima samo jednog srpske nacionalnosti, stav je Gradskog odbora SNSD-a Mostar.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

U saopštenju mostarskog SNSD-a, koji osuđuje ovaj čin, podsjeća se da su srpski kandidati, godinama unazad, marginalizovani.

- Naime, 2017. godine Vlada je primila ukupno 125 pripravnika od kojih je svega pet Srba. Takođe, 2019/20. ukupno je primljeno 150 pripravnika, od kojih je samo jedan bio srpske nacionalnosti. Ove godine ti brojevi i statistika su još poražavajući - navodi se u saopštenju.

U SNSD-u smatraju da je ovakav rezultat još porazniji ako se u razmatranje uzme činjenica da su Srbi od avgusta 2021. godine i zvanično konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Iz mostarskog SNSD-a pitaju zašto se u ovom kantonu nastavlja sa diskriminatorskom politikom prema srpskom narodu te da li je i ovo na pravi način pokazuje položaj srpske zajednice u "građanskoj" BiH.

- Bojimo se da je poruka, koja je i ovaj put na ovako ružan način poslata ne samo Srbima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nego i čitavoj međunarodnoj zajednici, da kantonalnim vlastima i FBiH nisu potrebni, ni dobrodošli pripadnici srpske zajednice, pa makar to bili i visokoobrazovani građani - dodaju iz mostarskog SNSD-a.

U saopštenju se ističe da polako odlazi u nepovrat nada da se i u ovom kantonu mogu dičiti multinacionalnim i multikulturalnim.

Uprkos svemu navedenom, u SNSD-u navode da žele da vjeruju da su u pitanju proceduralne greške te pozivaju odgovorne da u trećem krugu razmotre kandidate i srpske nacionalnosti te usklade svoje odluke i sa Ustavom BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Vjerujemo da će i kandidati srpske nacionalnost imati priliku da kroz vrijedan rad tokom jedne godine pripravničkog staža steknu određena znanja i iskustva u struci, ali i doprinesu razvoju i prosperitetu svih građana, kantona i države u cjelini - ističu iz Gradskog odbora SNSD-a Mostar.