latinica  ћирилица
26/01/2022 |  20:21 ⇒ 27/01/2022 | 07:15 | Autor: RTRS

Višković o odluci o povećanju penzija (VIDEO)

Vlada Republike Srpske sutra će donijeti odluku o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija, koje će iznositi četiri odsto, rekao je premijer Srpske Radovan Višković za RTRS.
Radovan Višković -
Radovan Višković

Višković je rekao da su, na osnovu zakonske obaveze i propisanog obračuna do kojeg se dolazi na osnovu rasta plata i stope inflacije, penzije trebalo da budu povećane za 3,36 odsto, ali je Vlada, uvažavajući položaj ove populacije, odlučila da nadoknadi razliku kako bi penzije bile povećane za četiri odsto.

Premijer je istakao da je ovo najveće pojedinačno povećanje penzija od 2013. godine.

- Mi smo do današnjeg dana povećali penzije za 16,28 odsto za period od tri godine - rekao je Višković.

Govoreći o situaciji u BiH, premijer Srpske je rekao da postoji mnogo otvorenih pitanja i da je potreban dijalog o svim problemima.

- Imamo dosta otvorenih pitanja koji se tiču svih građana u BiH. Imamo određene zajedničke institucije i preduzeća kao što je Elektroprenos BiH. Ono je već više od godinu dana u blokadi, a na računima tog preduzeća na današnji dan leži preko 200 miliona KM, a od toga 42 odsto pripada Republici Srpskoj - naglasio je Višković i dodao da bi se taj novac mogao uložiti u nove projekte Elektroprenosa.

Višković je dodao da bi dvije vlade trebale razgovarati i o zaštiti domaće proizvodnje, za šta postoje svakodnevni zahtjevi privrednih subjekata.

 

Komentarišući navode funkcionera SDS-a Vukote Govedarice da ima saznanja da je Višković tražio od Novalića da odustane od kupovine akcija Hidroelektrana na Trebišnjici  rekao je da u ovome apsolutno nema istine.

Višković je rekao da nema privatizacije HET-a, dodajući da je dokapitalizacija drugi pojam.