latinica  ћирилица
26/01/2022 |  21:16 ⇒ 21:21 | Autor: SRNA

Prijedor: Izložba fotografija "Krovovi Hilandara"

U okviru svetosavskih svečanosti u Prijedoru je večeras otvorena izložba fotografija "Krovovi Hilandara" autora Žarka Čigoje.
Izložba fotografija u Prijedoru - Foto: RTRS
Izložba fotografija u PrijedoruFoto: RTRS

Fotografije su nastajale tokom mnogo boravaka Čigoje na Svetoj Gori i manastiru Hilandaru gdje je stvorio zavidan opus, a najbolje fotografije pretočene su u zidni kalendar i izložbu "Krovovi Hilandara".

Profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Mladenko Sadžak izjavio je novinarima da je izložba prije nekoliko godina došla na ovaj fakultet, a riječ je o stotinama slika, dok su za izložbu u Prijedoru izabrali dio koji se odnosi na krovove i dimnjake, nekoliko fotografija koje govore o okolini hilandarskoj.

- Žarko Čigoja je inače prijatelj svih fakulteta, a pogotovo našeg i on je jedan od glavnih sponzora knjiga za našu biblioteku i legat svoje pokojne supruge Brankice je poklonio upravo Filološkom fakultetu. Ona je bila stručnjak za staroslovenski jezik i taj legat se nalazi u našoj biblioteci - istakao je Sadžak.

Sadžak kaže da je Čigoja, kao i svi kad odu na Hilandar, postao "zarobljenik" tog manastira i prostora, što se jasno vidi na ovim fotografijama i na osnovu tog nasumičnog izbora ta izložba došla je i do Prijedora.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević koji je naglasio da su fotografije nastale spontano.

- Posebno mi je zadovoljstvo da otvorim ovu izložbu i da imamo priliku da vidimo ove fotografije koje je autor fotografisao - krovove Hilandara, zgrade i dimnjake ujutro, u podne i uveče i na kraju sve to pretvorio u jednu veoma značajnu izložbu. Ove fotografije koje mi vidimo večeras su nastale prije onog velikog požara koji je zadesio Hilandar, tako da su na neki način sačuvale uspomenu na neke objekte koji, nažalost, više nisu u funkciji i ne postoje - istakao je Kovačević.

Žarko Čigoja je novinar, angažovani društveni i kulturni radnik, trenutno direktor "Čigoja štampe". Spada u red prvih privatnih izdavača u Srbiji.

Njegov doprinos se ogleda u produkciji niza izdanja i knjiga veoma važnih za srpsku kulturu. Prije svega, to je produkcija koja je namijenjena očuvanju kulturnog nasljeđa Srbije, očuvanju ćirilice i niza drugih izdanja, naročito u saradnji sa fakultetima Beogradskog univerziteta i SANU.

Izložba će u holu Pozorišta Prijedor biti otvorena do 30. januara.