latinica  ћирилица
26/01/2022 |  22:24 | Autor: SRNA

Guteres: Talibani moraju da poštuju osnovna ljudska prava žena

Talibani moraju da poštuju osnovna ljudska prava žena i djece, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Guteres u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com) -
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com)

Guteres je od međunarodne zajednice zatražio da oslobodi zamrznutu pomoć za Avganistan kako bi spriječili da porodice prodaju svoju djecu radi kupovine hrane.

- Tražim od talibana da iskoriste trenutak i pridobiju međunarodno povjerenje i dobru volju priznanjem i poštovanjem osnovnog ljudskog prava koje pripada svakoj djevojci i ženi - naglasio je Guteres.

On je izrazio zabrinutost zbog nedavnih izvještaja o arbitražnim hapšenjima i otmicama žena aktivista.

Guteres je istovremeno uputio i apel međunarodnoj zajednici da pojača podršku narodu Avganistana, uključujući humanitarne fondove u Vašingtonu zamrznute u Svjetskoj banci i kod američke administracije.

Generalni sekretar je dodao da se više od polovine Avganistana suočava sa "ekstremnim stepenom gladi" i da su "pojedine porodice prodavale bebe radi kupovine hrane".

Kineski ambasador u UN Žang Đun govorio je o slučaju žene koja je prodala dvije kćeri i bubreg da bi prehranila porodicu

Ambasador Đun je naveo da je to ljudska tragedija i od Vašingtona je zatražio da ukine jednostrane sankcije i ublaći zamrznuće avganistanskih sredstava.

Današnja sjednica Savjeta bezbjednosti UN treba da razjasni mandat političke misije UN u Avganistanu koji ističe 17. marta.