latinica  ћирилица
27/01/2022 |  07:52 ⇒ 07:53 | Autor: SRNA

Mitropolit Јoanikije: Sveti Sava postavio temelj srpskog narodnog života

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije istakao je na svetosavskoj akademiji u Podgorici da nema oblasti ljudskog života i stvaralaštva u kojoj Sveti Sava nije postavio temelj i standard, te da srpski narod zato ima ogromnu odgovornost da sačuva to bogato nasljeđe.
Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije u Podgorici - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije u PodgoriciFoto: SRNA

On je na sinoćnjoj centralnoj svetosavskoj akademiji u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici istakao da Srbi kao narod od vremena Svetog Save počinju da napreduju u svakom pogledu.

- Mi smo i prije Svetog Save bili hrišćani, ali nismo bili tako utvrđeni u vjeri. Јoš je bilo hramanja i klecanja, vraćanja na paganstvo i lutanja. Iako smo imali velikih i vladara i ličnosti prije Svetoga Save, mnogi od nas nekako doživljavaju da istorija našeg roda počinje od Svetog Save - rekao je mitropolit Јoanikije.

On je podsjetio da istorija srpskog roda počinje mnogo ranije, ali da su se Srbi tek u vrijeme Svetog Save i njegovom zaslugom sabrali oko Hrista i istinski primili svetu pravoslavnu vjeru.

Mitropolit Јoanikije ističe da je Sveti Sava, prepun znanja i duhovne finoće, postavio najveći standard života i stvaranja u srpskom narodu.

Prema njegovim riječima, Mitropolija crnogorsko-primorska, koju je Sveti Sava osnovao kao Zetsku episkopiju sa sjedištem u manastiru Svetih arhanđela na Prevlaci, živi punim životom više od osam vijekova.

- I ne samo da živi i postoji, nego i stvara, obogaćuje i oplemenjuje naš narod. Koliko je svetinja podignuto, koliko se svetih Božjih ljudi iznjedrilo sa područja ove mitropolije, koliko je svetitelja našlo svoj vječni pokoj u svetinjama ove mitropolije, koja je ljepota po našim crkvama i manastirima - od ikona, fresaka, od rukopisnih i štampanih knjiga. Koje bogatstvo našeg kulturnog nasljeđa koje je oslonjeno na djelo Svetog Save - podsjetio je mitropolit Јoanikije.

On je rekao da oni koji se protive uvođenju vjeronauke u škole govore "da ne može dogma da zamijeni nauku i kritičko mišljenje", a da se zapravo oni drže dogme i tih principa.

- Nikako da se oslobode zarobljenosti tom lažnom dogmom. Ovo moramo da napomenemo jer imamo ogromnu obavezu da slijedimo put Svetoga Save, da čuvamo bogato duhovno i kulturno nasljeđe i pamćenje koje baštinimo i da ga unapređujemo - naglasio je mitropolit Јoanikije.

On je rekao da se na ovakvim sabranjima kao što je svetosavska akademija najbolje osjeća koliko je srpski narod primio duh Svetog Save.

- To može vidjeti i svako spolja, neka samo malo pogleda šta mi imamo, koje svetinje čuvamo, kakvu pismenost imamo, kakvi su nam običaji i toponimi u Crnoj Gori. Crna Gora je sva oznamenovana imenom Svetog Save, uzduž i poprijeko - od manastira Savine do Savinog bora, Savinog oka i Savinog kuka. I mnogim drugim znamenjima, a posebno crkvama i manastirima - rekao je mitropolit Јoanikije.

On je poručio da su sveti vladika Nikolaj i svetopočivši mitropolit Amfilohije pravi sljedbenici Svetog Save.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su protojerej Nikola Pejović, Hor "Sveti apostol i jevanđelist Marko", Hor "Sveti Kozma Etolski", gudački kvartet "The Lords of the strings", škola vjeronauke podgoričkog sabornog hrama, "Đurđevdansko kolo" i guslar Ranko Bojić.

Svetosavskoj akademiji je prethodila večernja služba koju je služio mitropolit Јoanikije uz sasluženje podgoričkog sveštenstva.