latinica  ћирилица
27/01/2022 |  09:12 | Autor: SRNA

Dodik: Sveti Sava - putokaz pravih vrijednosti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je školsku slavu Svetog Savu svim prosvjetnim radnicima i učenicima, ističući da je prvi srpski učitelj i prosvjetitelj Sveti Sava primjer vječnog nadahnuću i putokaz pravih vrijednosti na putu prosvjetiteljstva, znanja i istine.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

- Kao starom evropskom narodu nama, Srbima, Sveti Sava je na samom početku 13. vijeka ostavio najsavršeniji program i putokaz u tri tačke - slobodna država, slobodna crkva i slobodna kultura. Tako se srpska samosvojnost gradila vijekovima kroz našu zajedničku prošlost, našu pravoslavnu vjeru, našu tradiciju i kulturu, te naš srpski jezik i ćirilično pismo - istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su srpski jezik kojim govorimo i ćirilično pismo kojim pišemo osnovno polazište srpskog nacionalnog bića bez čega nije moguć ni ostanak ni napredak srpskog naroda, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- To treba da bude stalno u našoj svijesti, naša obaveza i dužnost kako je to bilo i Svetom Savi, našem prvom prosvjetitelju, državniku i arhiepiskopu, utemeljivaču srpske crkve, države i školstva - naglasio je Dodik.

On je istakao da koračajući stazama Svetog Save idemo putem Svetosavlje koji je jedini ispravan i istinski način našeg života i u tom treba vaspitavati i mlade naraštaje i buduća pokoljenja.

- Na ovaj veliki dan slavimo istinske vrijednosti koje nam je ostavio u nasljeđe Sveti Sava, a koje naši prosvjetni radnici prenose našoj djeci. S toga izražavam posebnu podršku i poštovanje svim prosvjetnim radnicima za njihov odgovoran rad i obrazovanje naše djece na dobrobit cijelog društva - naveo je Dodik.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj i Srbiji kao školska slava.