latinica  ћирилица
27/01/2022 |  09:16 ⇒ 09:17 | Autor: TANЈUG

Parlament Slovenije odbio referendum o nabavci oklopnih transportera

Slovenački parlament odbacio je prijedlog o održavanju savjetodavnog referenduma o odluci vlade da u okviru modernizacije vojske budu nabavljeno 45 oklopnih transportnih vozila Boxer.

Prijedlog opozicione stranke Ljevica (L) da ratifikacija preliminarnog sporazuma o nabavi savremenih modularnih transportnih vozila 8X8 njemačke proizvodnje bude odložena i povezana sa rezultatom predloženog referenduma nije prošao.

Za raspisivanje referenduma kasno sinoć glasalo je samo osam poslanikaa stranke Ljevica, 42 poslanika su bila protiv, a 27 uzdržano, prenosi agencija Hina.

Preliminarni sporazum o nabavi transportnih vozila Slovenija je prošle godine sklopila sa organizacijom OČAR (Organisation for Joint Armament Cooperation), u čijem programu zajedničkog naoružavanja od ranije već učestvuju Italija, Francuska, Njemačka, Litvanija i druge članice EU.

Procjena je da bi cijena za 45 vozila tipa Boxer za slovenačku vojsku bila oko 400 miliona evra, zavisno od dodatne opreme i naoružanja, a to bi trebalo da bude definisano kada ugovor o kupovini vozila bude i potpisan, prenose slovenački mediji.