latinica  ћирилица
27/01/2022 |  11:20 ⇒ 11:26 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Amerika nije odgovorila na glavno pitanje – neširenje NATO-a na istok

Sjedinjene Američke Države u svom odgovoru na bezbjednosne garancije nisu odgovorile na najvažnije pitanje – o neširenju NATO-a na istok, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik)

- Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu. Glavno pitanje je naš jasan stav o nedopustivosti daljeg širenja NATO-a na istok i raspoređivanja udarnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Rusije - istakao je Lavrov.

Ruska strana će se fokusirati na razjašnjavanje lukavog stava SAD po pitanju neširenja NATO-a i nedjeljivosti bezbjednosti, dodao je on.

Lavrov je istakao da SAD svjesno ignorišu princip nedjeljivosti bezbjednosti, što Rusija ne može da prihvati.

- Namjerno se ćutke prelazi preko principa u skladu sa kojim se ne može jačati svoja bezbjednost na račun bezbjednosti drugih. U diskusijama o evropskoj bezbjednosti koje se sada vode naši zapadni partneri ne spominju ni Istanbulsku, ni Astansku deklaraciju. Pažljivo ih izbjegavaju. Ne možemo prihvatiti takvu situaciju - istakao je Lavrov.

Kako je precizirao, sadržaj dokumenta, odnosno odgovora SAD na bezbjednosne garancije, omogućava da se računa na početak ozbiljnog razgovora, ali o sporednim temama.

- Što se tiče sadržaja odgovora, mislim da će u najskorije vrijeme biti poznat široj javnosti jer, kako su nam rekle naše američke kolege, iako bi oni više voljeli da dokument ostane za povjerljivi diplomatski dijalog, ipak je dogovoren sa svim saveznicima SAD i sa ukrajinskom stranom. Stoga ne sumnjam da će u najskorije vrijeme "procuriti" - rekao je Lavrov.

On je dodao da Rusija sada analizira odgovor američke strane, nakon čega će biti podnet izvještaj ruskom predsjedniku.

- Predsjednik Rusije Vladimir Putin će donijeti odluku o našim daljim koracima - precizirao je Lavrov.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je malo razloga za optimizam nakon odgovora SAD na prijedloge Rusije o bezbjednosnim garancijama.

Peskov se osvrnuo na izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga gdje su oni "potpuno nedvosmisleno rekli da ne prihvataju glavne zabrinutosti koje je izložila Rusija".

- Na osnovu ovoga, naravno, nema mnogo razloga za optimizam. Sva ta dokumenta su kod predsjednika Rusije Vladimira Putina. Naravno, potrebno je neko vrijeme da se analiziraju. Nećemo žuriti sa zaključcima - poručio je Peskov.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila da je Moskva dobila odgovor na svoje prijedloge o bezbjednosti.