latinica  ћирилица
27/01/2022 |  11:35 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Košarac: Omogućiti legitimno političko predstavljanje prilikom izmjene zakona

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac istakao je da je važno sačuvati demokratski kapacitet i omogućiti legitimno političko predstavljanje na svim nivoima vlasti prilikom izmjene izbornog zakonodavstva u BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Pozicije SNSD-a su vrlo jasne - ne postoji mogućnost indirektnog izbora člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Nećemo odustati od politike očuvanja izbornog subjektiviteta Srpske kroz direktan izbor člana Predsjedništva BiH. Naš primarni interes je da zaštitimo prava srpskog naroda i svih građana u Republici Srpskoj - rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je kao član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas prisustvovao sastanku sa višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom i direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst.

Kada je u pitanju Dom naroda parlamenta BiH i izbor delegata iz Republike Srpske, Košarac je naglasio da neće biti odstupanja od toga da Narodna skupština Republike Srpske, u skladu sa Ustavom, bira svoju delegaciju.

- SNSD je pokazao odlučnost i jasno opredjeljenje da, osim interesa građana Republike Srpske, snažno zagovara zaštitu interesa srpskog naroda u Federaciji BiH /FBiH/, posebno zbog činjenice da u prethodnom periodu federalne strukture nisu imale sluha da na adekvatan način omoguće legitimno predstavljanje srpskog naroda u federalnom parlamentu - rekao je Košarac.

On je istakao da je ovo vrlo važno pitanje koje se mora riješiti kroz izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi konačno Srbima bilo omogućeno da na legitiman način biraju svoje predstavine u skladu sa Ustavom.

Košarac ukazuje da je neophodno da u svim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH akcenat bude na integritetu izbornog procesa, kao i jasno definisanoj ulozi Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

- To je izuzetno važno pitanje, budući da aktuelni saziv CIK-a BiH nije izabran na zakonit način, što ugrožava integritet samog izbornog procesa - dodao je Košarac.

On je poručio da predstavnici institucija vlasti Republike Srpske žele da kroz izmjene Izbornog zakona sačuvaju njen demokratski kapacitet, kao i demokratski kapacitet institucija na drugim nivoima vlasti u BiH.

- Očigledno je da zastoj postoji na nivou FBiH, te očekujemo da će federalne strukture usaglasiti sporna pitanja, kako bismo u završnom krugu razmatrali mogućnost usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH - zaključio je Košarac.

U Sarajevu je danas održan sastanak članova Interresorne radne grupe Parlamentarne skupštine BiH za izmjenu izbornog zakonodavstva sa direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom.