latinica  ћирилица
27/01/2022 |  12:28 ⇒ 12:28 | Autor: TANЈUG

Fukušima: Oboljeli od karcinoma štitne žlijezde traže odštetu

Šestoro oboljelih osoba od karcinoma koji su bili djeca u vrijeme nesreće u nuklearnoj centrali Fukušimi 2011. godine, podnijeli su tužbu danas zahtijevajući da im se plati naknada za bolest koju su dobili, a za koju kažu da su izazvane velikom radijacijom izbačenom iz nuklearne elektrane.
Fukušima je bila jedna od najvećih katastrofa u istoriji Јapana - Foto: REUTERS
Fukušima je bila jedna od najvećih katastrofa u istoriji ЈapanaFoto: REUTERS

Ljudi, koji sada imaju između 17 i 27 godina zahtijevaju da im "Tokio Electric Power Company Holdings" plati ukupno 5,4 miliona dolara na ime kompenzacije, prenosi agencija AP.

Јedna od oboljelih pacijentkinja koja je podnijela tužba rekla je da je morala da bira između zdravlja i karijere, jer se susrela sa predrasudama prema oboljelima sa karcinomom štitne žlijezde.

- Ali odlučila sam da istupim i kažem istinu u nadi da ću poboljšati situaciju za skoro 300 drugih ljudi koji takođe pate poput nas - poručila je ona.

Advokati koji zastupaju ove ljude saopštili su da je ovo prva grupna tužba u Јapanu koju su podigli stanovnici Fukušime zbog zdravstvenih problema povezanih sa nuklearnom katastrofom koja se desila prije 11 godina.

Na konferenciji za novinare nakon podnošenja tužbe Okružnom sudu u Tokiju, majka i druga oboljela osoba izjavile su da se nadaju da će sud utvrditi korelaciju između raka i radijacije koja je procurila iz fabrike.

Kako se navodi, stručna komisija koju je vlada prefekture Fukušime zadužila da istraži ove navode, do sada je odbacila ovo kao uzrok.

Oboljeli su u vrijeme nesreće imali od 6 do 16 godina, a rak štitne žlijezde im je dijagnostikovan između 2012. i 2018. godine, naveli su njihovi advokati.

Nekima od njih je u potpunosti uklonjena štitna žlijezda i neophodno im je doživotno hormonsko liječenje, dok jedan od njih tvrdi da mu se rak od tada proširio na druga mjesta.