latinica  ћирилица
27/01/2022 |  12:36 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Otvoren sajam "Agro Beograd" - 50 izlagača iz Srpske

U Beogradu je počeo 3. Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Beograd" koji su otvorili ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske Branislav Nedimović i Boris Pašalić sa resornim ministrima iz Albanije i Sjeverne Makedonije.
Boris Pašalić na međunarodnom Sajmu voćarstva - Foto: RTRS
Boris Pašalić na međunarodnom Sajmu voćarstvaFoto: RTRS

Nedimović je u obraćanju rekao da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća u vrijednosti od milijardu evra, o čemu je nekada sanjala.

On je istakao da to nije granica za Srbiju, već da otvara nova tržišta, a jedna od prilika je i inicijativa "Otvoreni Balkan".

Pašalić je izrazio nadu da će sljedeća, četvrta članica inicijative "Otvoreni Balkan" biti BiH, naglasivši da trenutno unutar BiH ne postoji zajednički stav o tome.

On je naveo da Vlada Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH daju punu podršku pristupanju toj inicijativi, kao i privrednici i proizvođači.

Pašalić je poželio uspješnu poljoprivrednu godinu proizvođačima, uz ocjenu da će ona biti izazovna zbog rasta cijena i pandemije, kao i protekla.

On je zahvalio proizvođačima koji su uspjeli da proizvedu proizvode određenog kvaliteta i bezbjednosti i iskazao zadovoljstvo što u Beogradu izlaže 50 proizvođača iz Republike Srpske.

Resorni ministri Sjeverne Makedonije i Albanije Ljupčo Nikolovski i Frida Krisca ocijenili su da je sajam primjer uspješne saradnje i još jednom pozdravili inicijativu "Otvoreni Balkan".

Na otvaranju su se obratili i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, direktor misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

Na Sajmu će se predstaviti čak 500 izlagača iz Srbije i svijeta.

Prvi put su se na ovoj specijalizovanoj manifestaciji od međunarodnog značaja predstavili i izlagači iz Srpske na zajedničkom štandu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore.

U hali – dva se, osim izlagača iz Ruske Federacije, na zajedničkom štandu Srpske predstavilo oko 50 kompanija i veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača, koji će imati priliku da međunarodnoj javnosti predstave svoje proizvode i potencijale koje Srpska može da ponudi.

Na sajmu, koji će trajati do subote, 29. januara, Rusku Federaciju predstavljaju izlagači iz Moskovskog regiona, a pridružiće im se izlagači i kompanije iz Italije, Španije, Holandije, Švajcarske, Njemačke i drugih zemalja.

U hali tri Beogradskog sajma biće prikazana najmodernija tehnička dostignuća, gdje se mogu vidjeti vodeći svjetski brendovi traktora i priključne mehanizacije /IMT, "Ferari", "Landini", "Mahindra", "Masej Ferguson".../, sistemi navodnjavanja, sistemi protivgradne zaštite, dostavna vozila, dronovi i druga savremena oprema.

Tokom tri dana manifestacije biće organizovane i stručne konferencije i sastanci na kojima će biti riječi o standardima u proizvodnji voća i povrća, budućnosti proizvodnje bobičastog voća, transportu voća i povrća u rashladnim kontejnerima, revolving fondovima za finansiranje, preciznom navodnjavanju, modernizaciji srpskog vinarstva, proizvodnji i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja u Srbiji.

Tokom sajma organizuju se sastanci stranih i domaćih kupaca sa proizvođačima voća i povrća u svježem, zamrznutom i obrađenom stanju.

Sajam je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, grada Beograda – Sekretarijata za poljoprivredu i USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama.