latinica  ћирилица
27/01/2022 |  12:49 ⇒ 19:43 | Autor: SRNA

Palmer i Ajhorstova zatražili analizu teksta izmjena Izbornog zakona

Direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer zatražili su da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, koji je zakazan za sutra u Neumu, analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH.
Palmer i Ajhorstova sa Interresornom radnom grupom (Foto: PS BiH) -
Palmer i Ajhorstova sa Interresornom radnom grupom (Foto: PS BiH)

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su u današnjem razgovoru Ajhorstove i Palmera sa članovima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva učestvovali i šef Delegacije EU u BiH ambasador Јohan Satler i šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek.

Predloženi tekst izmjena koji je dostavljen članovima Radne grupe predstavlja, kako je danas rečeno, dokument u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje.

U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinijelo približavanju BiH evropskim demokratskim standardima i evrointegracijama.

Konstatovano je da je povjerenje javnosti u izborni proces oslabilo i da je neophodno da se on učini pravičnim, transparentnim i odgovornim, kao i da se izbroji svaki glas birača.

Vrijeme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmjena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima, a primjenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu.

Članovi Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su prve reakcije na ponuđeni prijedlog zakonskih izmjena, a ostavljen je prostor da se konkretnije primjedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora.

Izraženo je i opredjeljenje da Radna grupa po potrebi intenzivira rad kako bi posao izmjena izbornog zakonodavstva bio okočan na vrijeme i prije raspisivanja opštih izbora.