latinica  ћирилица
27/01/2022 |  12:53 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Sveti Sava je u mnogo čemu najveći u srpskom narodu

Sveti Sava je u mnogo čemu najveći u srpskom narodu, uveo ga je u vjeru i smisao postojanja, rekao je u besjedi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.
U Hramu Svetog Save počela Svetosavska liturgija (Foto: Sava Radovanović) - Foto: TANЈUG
U Hramu Svetog Save počela Svetosavska liturgija (Foto: Sava Radovanović)Foto: TANЈUG

- Utemeljio je autentičnu vjeru u Boga u našem narodu. Uveo je naš narod u vjeru i smisao postojanja - rekao je patrijarh Porfirije u besjedi poslije službe u Hramu Svetog Save u Beogradu.

On je naglasio da je Sveti Sava uspostavio sistem vrijednosti kroz koji je srpski narod gradio duhovno biće, svoju vjeru i kulturu tako da ona ima lični, saborni pečat.

Patrijarh srpski je istakao da se o Svetom Savi može mnogo govoriti - da je bio mudar, diplomata, prosvjetitelj, da je zidao škole, puteve i bolnice, organizovao ekonomski život svog naroda.

- Mnogo se može govoriti o tome da je bio čovjekoljubiv, mirotvorac, da nije razlikovao ljude, da je u svakom gledao ikonu Božiju i jednako vrijednog čoveka pred Bogom. Sveti Sava je veliki i najveći u mnogo čemu u našem narodu - rekao je patrijarh Porfirije, prenosi Radio Slovo ljubve.

Patrijarhu su sasluživali vikarni episkopi - marčanski Sava, toplički Јerotej i remezijanski Stefan.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Savu, utemeljivača SPC, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj i Srbiji kao školska slava, a u Sjevernoj Makedoniji kao nacionalni praznik srpske zajednice.