latinica  ћирилица
27/01/2022 |  13:52 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Bratimljenje škola iz Kosovske Kamenice i Istočnog Novog Sarajeva

Direktori Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu Željka Topalić i OŠ "Desanka Maksimović" u Kosovskoj Kamenici Јadranka Vasić danas su u Istočnom Novom Sarajevu potpisale povelju o bratimljenju ove dvije vaspitno-obrazovne ustanove.
U Istočnom Sarajevu sastanak Arlov, Topalić i Vasić - Foto: SRNA
U Istočnom Sarajevu sastanak Arlov, Topalić i VasićFoto: SRNA

Izrazivši zadovoljstvo što je povelja o bratimljenju potpisana na Svetog Savu, školsku slavu, Vasićeva je rekla da lik i djelo ovog srpskog svetitelja svakodnevno prate u školi "Desanka Maksimović" u Kosovskoj Kamenici.

Ona je dodala da za školu iz Kosovske Kamenice poseban značaj ima bratimljenje sa školom iz rubnog dijela Republike Srpske, čije je stanovništvo imalo istu sudbinu kao Srbi sa Kosova i Metohije.

Vasićeva se u ime srpskog stanovništva Kosovske Kamenice, ali i cijelog Kosova i Metohije zahvalila za podršku Republike Srpske, pojedinaca i institucija, a posebno Odboru za pomoć Kosovu i Metohiji i i njegovom predsjedniku Miloradu Arlovu.

Govoreći o OŠ "Desanka Maksimović", Vasićeva je rekla da škola postoji već 152 godine i da bez ikakvih problema radi u istom dvorištu sa školom na albanskom jeziku.

- Oko 300 učenika i 150 zaposlenih podjednako se trude da uljepšaju svoj i život djece - istakla je direktor škole u Kosovskoj Kamenici, navodeći da u školi djeluju brojne radionice za djecu i odrasle - duboreza, šivenja, veza, tkanja i vajanja, kao i muzej vjeronauke.

Topalićeva je ocijenila da povelja o bratimljenju između dvije škole nije slučajno potpisana na Svetog Savu, kada se srpski narod podsjeća na to šta mu je ovaj svetitelj ostavio u vjekovnu baštinu.

- Potrebno je ostati vjeran onome što jesmo - rekla je Topalićeva i dodala da su zaposleni u ovoj školi posvećeni zadatku da naraštajima koje obrazuju prenesu predanje Svetog Save.

Ona je izrazila uvjerenje da će škole "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva i "Desanka Maksimović" iz Kosovske Kamenice izgraditi mostove prijateljstva, ljubavi i nade tragom Svetosavlja koje ih je spojilo ovih dana.

Topalićeva je naglasila da đaci i prosvjetni radnici iz Kosovske Kamenice mogu biti uzor i podsticaj učenicima i zaposlenima u OŠ "Sveti Sava" za nove aktivnosti i uspjehe.

Podsjećajući da ovo nije prvi slučaj bratimljenja škola sa Kosova i Metohije i Republike Srpske koje je spojio Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, Arlov je rekao da se OŠ "Sveti Sava" među prvima prošle godine priključila humanitarnoj akciji Odbora za izgradnju Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici, namijenjenog djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju.

"OŠ `Desanka Maksimović` radi ono što je po programu Republike Srbije, ali i podržava natalitet i zadržava srpski narod u Kosovu i Metohiji, što radi OŠ `Sveti Sava na granici sa Sarajevom i Federacije BiH", rekao je Arlov.

On je istakao da će, zahvaljujući humanosti ljudi i institucija u Republici Srpskoj, 164 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju sa područja četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i Metohije uskoro u Kosovskoj Mitrovici uskoro dobiti svoje prostorije.

- Pozivam sve u Republici Srpskoj da u junu ove godine po deseti put ugostimo djecu sa Kosova i Metohije i da to bude najveći broj do sada - rekao je Arlov, podsjećajući da je kroz ovaj program do sada prošlo pet hiljada srpske djece sa Kosova i Metohije u pratnji oko 500 prosvjetnih radnika.

Arlov je dodao da je do kraja januara u Republici Srpskoj aktivan humanitarni telefonski broj 1412 za pomoć izgradnji dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici.

Na inicijativu Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji i pod pokroviteljstvom Grada Istočnog Sarajeva prije dva dana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održan je humanitarni koncert "Svetosavsko Kosovo i Metohija i Republika Srpska" u izvođenju Gradskog amaterskog hora "Kamenički biseri" iz Kosovske Kamenice.