latinica  ћирилица
27/01/2022 |  14:04 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Pašalić i Nedimović o nabavci mineralnog đubriva

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je danas u Beogradu razgovarao sa resornim ministrom Srbije Branislavom Nedimovićem o nabavci mineralnih đubriva za Srpsku, te naveo da će na zajedničkoj sjednici dvije vlade polovinom februara biti riječi o daljoj saradnji.
Boris Pašalić - Foto: SRNA
Boris PašalićFoto: SRNA

- Saradnja dva ministarstva je odlična i biće nastavljena. Danas smo razgovarali o saradnji i podršci, prije svega kod nabavke mineralnih đubriva za proizvođače u Srpskoj, jer imamo problem sa visokim cijenama - rekao je Pašalić novinarima u Beogradu, gdje je učestvovao u otvaranju Međunarodnog sajma "Agro Beograd".

Pašalić je naveo da se konačno krenulo i sa realizacijom postavljanja protivgradnih stanica na području Podrinja na teritoriji Republike Srpske, odakle će se braniti i dio Bajine Bašte, Ljubovije u Srbiji, kao i Bratunca, gdje grad pričini dosta štete.

On je napomenuo da postoje i brojne druge aktivnosti u oblasti poljoprivrede, šumarstva, tako da će već polovinom februara biti održana nova sjednica dvije vlade, gdje će biti utvrđeno šta je do sada urađeno i šta treba raditi.

Govoreći o nastupu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Beograd", Pašalić je istakao da se Srpska prvi put organizovano pojavljuje na ovakvom sajmu.

On kaže da je na sajmu prisutno oko 50 proizvođača iz svih dijelova Srpske i da je značajno da oni predstavljaju svoje proizvode.

- Mi imamo kvalitetne zdravstveno-bezbjedne proizvode koje možemo da prezentujemo i na drugim tržištima van BiH i Srpske - rekao je Pašalić.

On je podsjetio da su na sajmu prisutni izlagači iz mnogih zemalja regiona, te da je cilj Srpske da svoje proizvode plasira na što više različitih tržišta i tako svojim proizvođačima obezbijedi prihode.

- Sve ovo ima veze i sa Otvorenim Balkanom, inicijativom koja sve vrijeme provijava danas na ovom sajmu u Beogradu, gdje su prisutni i ministri Sjeverne Makedonije, Albanije, naravno Srbije. Nadam se da će i BiH pristupiti toj inicijativi - rekao je Pašalić.

On je napomenuo da, nažalost, unutar BiH trenutno nema saglasnosti, ali da Republika Srpska i njeni predstavnici snažno podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan, dok, s druge strane, iz FBiH nema jasne podrške.

- Bitno je da naši privrednici i poslovna zajednica pružaju punu podršku toj inicijativi i vjerujem da će ekonomski interesi biti važniji od političkih nerazumljivih stavova i da će i BiH pristupiti Otvorenom Balkanu, jer od toga svi mogu samo imati korist - rekao je Pašalić.

On je naveo da se u poljoprivredi, koja je i naučna oblast, svakodnevno pojavljuju nove sorte, hibridi, zaštitna sredstva, nove tehnologije, te da se na sajmu mogla vidjeti i upotreba dronova u poljoprivredi i da Srpska mora da prati te trendove.

Pašalić je rekao da u okviru resornog ministarstva Srpske postoje mjere podsticaja usmjerene ka novim tehnologijama u poljoprivredi i da je važno da proizvođači iz Srpske vide novitete upravo na ovakvim manifestacijama i primijene na svojim parcelama.

- Јedini put razvoja poljoprivrede je primjena znanja i tehnologija. Postoji zabluda da se poljoprivreda razvija od podsticaja, koji pomažu neke osjetljive sektore proizvodnje, dok se istinski razvoj dešava isključivo na bazi primjene novih znanja i tehnologija - rekao je Pašalić.