latinica  ћирилица
27/01/2022 |  14:10 | Autor: SRNA

U Istočnoj Ilidži stranci praktikuju religijska uvjerenja na ekstreman način

Na području Istočne Ilidže boravi grupa stranaca koja praktikuje religijska uvjerenja na ekstreman način, saznanja su do kojih su došli Inspektori Službe za poslove sa strancima.
Služba za poslove sa strancima - Foto: RTRS
Služba za poslove sa strancimaFoto: RTRS

Poslije povećanog interesovanja građana koji su izrazili zabrinutost zbog navoda da su se na područje Istočne Ilidže naselili pripadnici ekstremističke religijske sekte, iz Službe za poslove sa strancima je saopšteno da je izvršen inspekcijski nadzor i zatečeno 37 stranih državljana u dva privatna objekta vlasništva državljanina BiH čiji su inicijali S.V, u Ulici Meše Selimovića.

Riječ je o porodicama sa maloljetnom djecom, državljanima SAD, Kanade i Gvatemale, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Služba je izvršila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije Interpola, te istakla da oni ne prolaze kroz njihove evidencije ni po kom osnovu.

Provjerom kroz službene evidencije utvrđeno je da su ova lica ušla u BiH tokom novembra prošle godine i da borave u BiH po osnovu prava na bezvizni boravak.

Strani državljani su prvobitno boravili na području Kantona Sarajevo, nakon čega su promijenili adresu boravišta i nastanili se na navedenoj adresi u Istočnoj Ilidži.

U saopštenju je navedeno da za ova lica nije izvršena prijava adrese boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, te je obavljen razgovor sa licem S.V. na okolnosti boravka stranaca u objektima u njegovom vlasništvu i on je prekršajno sankcionisan zbog njihovog neprijavljivanja.

S obzirom na to da je riječ o državljanima zemalja koji su oslobođeni pribavljanja vize za ulazak u BiH, oni imaju pravo na bezvizni boravak u trajanju do 90 dana.

Ostvaren je kontakt sa nadležnom policijskom upravom, koja je informisala predstavnike Služba za poslove sa strancima da nije zabilježeno da su strani državljani narušavali javni red i mir ili vršili krivična djela.

Služba za poslove sa strancima istakla je da, zajedno sa ostalim nadležnim bezbjednosnim agencijama, vrši dodatne provjere ovih lica od čijeg ishoda će zavisiti dalje postupanje, a javnost će o svemu biti blagovremeno obaviještena.