latinica  ћирилица
27/01/2022 |  14:22 | Autor: SRNA

Linta: Aktivno se boriti protiv negiranja genocida nad Јevrejima i Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio je povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta da se srpski narod uvijek sjeća tragične sudbine dva naroda, koja ih je još više povezala kako se zlo biblijskih razmjera ne bi više ponovilo.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

- Sudbina koju su nacisti i njihovi saveznici namijenili Srbima i Јevrejima na ovim prostorima bila je vrlo slična, a to je potpuno istrebljenje i uništenje. Paralelno sa uništavanjem jevrejskog naroda u Evropi, srpski narod je doživio nepojmljivi genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, odnosno na području današnje Hrvatske, BiH i Srema sve do Zemuna - podsjetio je on.

Linta je naglasio da je, zbog jačanja revizionizma u okruženju i šire, u Evropi i svijetu, potrebno voditi aktivnu borbu protiv revizije istorije čiji je cilj negiranje genocida nad jevrejskim i srpskim narodom i drastično umanjivanje žrtava dva naroda.

On smatra da Srbija treba da donese rezoluciju o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH s ciljem da se započne pravna, politička i diplomatska borba za međunarodno priznanje genocida nad srpskim narodom, saopštio je ovaj savez.

Prema njegovim riječima, to konkretno znači da države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i međunarodne organizacije u svojim parlamentima donesu rezolucije kojima se kao genocid priznaje masovno istrebljenje koje su ustaše u NDH sprovodile nad Srbima.

- Pored toga, veoma je važno da se za Dan sjećanja na genocid nad Srbima odredi dan osnivanja NDH 10. april. Osnivanjem NDH je započela realizacija dugo pripremanog Plana istrebljenja i uništenja srpskog naroda. Svakog 10. aprila građani Srbije bi dvominutnim stajanjem u tišini odali počast srpskim žrtvama u NDH. U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji na taj dan organizovao bi se poseban školski čas u cilju upoznavanja učenika s izvršenim genocidom nad Srbima u NDH - naveo je on.