latinica  ћирилица
27/01/2022 |  14:29 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Potreban dogovor o političkim pitanjima, neprihvatljiva eksperimentalna rješenja

Član Interesorne radne grupe parlamenta BiH za izmjene izbornog zakonodavstva Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da su SNSD i Srpski klub zainteresovani za poboljšanje izbornog procesa, ali da nisu spremni da prihvate eksperimentalna rješenja za koja se ne zna da li su provodiva i da li će unaprijediti taj proces.
Snježana Bursać Novaković - Foto: RTRS
Snježana Bursać NovakovićFoto: RTRS

Bursaćeva je navela da su direktor pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst i viši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD zadužen za izbornu reformu u BiH Metju Palmer dostavili članovima Interesorne radne grupe i predsjednicima političkih stranaka prijedlog dijela izmjena Izbornog zakona koje bi trebale da doprinesu poboljšanju izbornog procesa u tehničkom smislu.

- Što se tiče predstavnika SNSD i Srpskog kluba, mi smo stanovišta da se ne možemo izjašnjavati o ovom paketu o tim pojedinačnim prijedlozima iz više razloga. Za nas izmjene i dopune Izbornog zakona podrazumijevaju prije svega postizanje političkog dogovora o ključnim pitanjima koja su locirana u FBiH - rekla je Bursaćeva nakon razgovora članova Interesorne radne grupe sa Palmerom i Ajnhorstovom.

U slučaju da dođe do nekog dogovora u FBiH, kaže Bursaćeva, SNSD je spreman da se razgovara i o tehničkim pitanjima.

Bursaćeva je podsjetila da su Palmer i Ajnhorstova počeli seriju sastanaka sa različitim akterima u različitim formatima u pokušaju da se proces izmjena Izbornog zakona privede kraju i da se dođe do nekog prijedloga.

Ona je istakla da se na današnjem sastanku nije čulo ništa novo, osim toga da se očekuje da će se značajne stvari desiti u Neumu, gdje će tokom predstojećeg vikenda razgovarati predsjednici i predstavnici parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH.

- To je provejavalo razgovorima, kao i poruka međunarodne zajednice da se dogovore izmjene Izbornog zakona jer ih smatraju važnim i urgentnim - navela je Bursaćeva.

Ona je dodala da su se prijedlozi koje su dobili u određenom dijelu nalazili u razmatranju Interesorne radne grupe dok je funkcionisala.

- To su prijedlozi koji su preporuke ODIR-a i nekih drugih institucija i nevladinih organizacija. Mi iz Republike Srpske imamo dogovorenu dinamiku da zajedno sve to analiziramo, ali te prijedloge nismo spremni prihvatiti bez ukupnog političkog dogovora - istakla je Bursaćeva.

Komentarišući činjenicu da na današnjem sastanku nisu učestvovali mnogi predstavnici bošnjačkih stranaka, Bursaćeva je rekla da je riječ o "jasnom signalu" dijela bošnjačke političke javnosti da ne učestvuju u pregovorima.

- Tu poruku su poslali predstavnici takozvanih građanskih stranaka. Očito je da bošnjačkom političkom korpusu ne odgovara ni dijalog ni pronalazak stvarnih rješenja za izlazak iz krize - zaključila je Bursaćeva.