latinica  ћирилица
27/01/2022 |  15:27 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Selaković u Skoplju sa Pendarovskim o saradnji dvije zemlje (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Skoplju sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, a povod za susret bio je Savindan, koji se u toj državi obilježava kao Nacionalni dan Srba.
Nikola Selaković - Foto: RTRS
Nikola SelakovićFoto: RTRS

- Ove godine, zbog kovida-19, Sjeverna Makedonija je jedina država regiona u kojoj se za srpsku manjinu organizuje proslava dana Svetog Save i Svetosavska akademija. To je bio razlog susreta sa predsjednikom Pendarovskim, koji je protekao u toploj, prijateljskoj i prazničnoj atmosferi - rekao je Selaković poslije sastanka.

Šef srpske diplomatije je prenio da je bilo riječi i o tome šta dvije države mogu da učine na poboljšanju položaja pripadnika nacionalnih manjina, kako u Srbiji, tako i u Sjevernom Makedoniji.

- Hvala Pendarovskom na predusretljivosti i želji da se održi ovakav sastanak, dodajući da je na nama da njegujemo dobrosusjedske odnose sa Sjevernom Makedonijom - rekao je Selaković.

Naveo da je na sastanku bilo riječi i o produbljivanju ekonomske saradnje, te značaju inicijative Otvoreni Balkan.

- U fokusu nam je uzajamno poštovanje, njegovanje prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, ali i produbljivanje saradnje na svim poljima, sa ozbiljnim akcentom na ekonomskoj saradnji - rekao je Selaković.

Sastanku Selakovića i Pendarovskog prisustvovala je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i predstavnici srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji.