latinica  ћирилица
27/01/2022 |  15:42 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Na sajmu u Beogradu i poljoprivredni proizvođači iz Srpske (VIDEO)

U Beogradu je otvoren treći Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Beograd.
Boris Pašalić na međunarodnom Sajmu voćarstva - Foto: RTRS
Boris Pašalić na međunarodnom Sajmu voćarstvaFoto: RTRS

Na jednoj od najznačajnijih manifestacija ovog tipa u regionu, učestvuje više od 500 izlagača iz Srbije i svijeta, a predstavljaju se i poljoprivredni proizvođači iz Republike Srpske.

Na zajedničkom štandu Republike Srpske izloženi su domaći proizvodi kao što su voćni sokovi od ruže, zove, aronije, borovnice, maline, semberski kupus svježi i kiseli, razni prirodni džemovi, pekmezi od malina i drenjina, te vina, rakije, turšije, kozmetički proizvodi, maslinovo ulje, kao i pivo "međed" iz Hercegovine.

Predstavile su se i "Hercegovačka" i "Krajiška kuća", koje imaju u planu plasman svojih proizvoda i u Srbiji, a najavljuju i otvaranje prodajnih objekata u Beogradu.

- Traži se sve ono što Hercegovina nudi i po čemu je prepoznata, a to su dobar sir i dobar med, kvalitetno maslinovo ulj, dobra vina i rakija, pršut, domaći sokovi od divljeg nara, suva smokva - rekao je direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Veselin Dutina.

O podršci poljoprivrednicima razgovarali su i resorni ministri Srbije i Srpske Branislav Nedimović i Boris Pašalić. Konkretni dogovori očekuju se na zajedničkoj sjednici dvije vlade, polovinom februara.

- Saradnja dva ministarstva je odlična i biće nastavljena. Danas smo razgovarali o saradnji i podršci, prije svega kod nabavke mineralnih đubriva za proizvođače u Srpskoj, jer imamo problem sa visokim cijenama - rekao je Pašalić.

Koliko je poljoprivreda važna vidi se i na primjeru Srbije.

- Srbija je u 2021. godini izvezla milijardu evra voća i povrća, to su stvari o kojima smo nekad sanjali, i to kažem iz prostog razloga jer tu nije granica, otvaramo nova tržišta, idemo dalje - rekao je Nedimović.

Naglašeno je da je jedna od prilika za to i Otvoreni Balkan. Ministar Pašalić nada se da će se ovoj inicijativi uskoro pridružiti i BiH, jer je to korisno za privrednike i poslovnu zajednicu.