latinica  ћирилица
27/01/2022 |  17:44 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Pregovori o izmjeni Izbornog zakona ulaze u završnu fazu (VIDEO)

Tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje se tiču finansiranja izbora i izborne kampanje, veće transparentnosti biračkog spiska, imenovanja biračkih odbora, skeniranja glasačkih listića i slično trebalo bi da budu usvojene, bez obzira da li će biti postignut dogovor o načinu izbora članova Predsjedništva, federalnog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Palmer i Ajhorstova sa Interresornom radnom grupom (Foto: PS BiH) -
Palmer i Ajhorstova sa Interresornom radnom grupom (Foto: PS BiH)

Ovu poruku članovima Interesorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva prenijeli su međunarodni posrednici Metju Palmer i Angelina Ajnhorst.

No, među strankama iz Srpske i Federacije nema saglasnosti da li tehničke izmjene treba usvojiti posebno ili u paketu s političkim.

Pregovori o izmjeni Izbornog zakona ulaze u završnu fazu. Međunarodni medijatori su pred domaće političke lidere stavili svoje prijedloge, prvenstveno kako da se tehnički poboljša i zaštiti izborni proces. Između ostalog, predlažu optičko skeniranje glasačkih lčistića.

Član Interesorne radne grupe PS BiH za izmjene izbornog zakonodavstva Snježana Novaković Bursać rekla je da su SNSD i Srpski klub zainteresovani za poboljšanje izbornog procesa, ali da nisu spremni da prihvate eksperimentalna rješenja za koja se ne zna da li su provodiva i da li će unaprijediti taj proces.

U fokusu međunarodnih medijatora je više tzv. tehničkih rješenja - finansiranje izbora ako nema usvojenog budžeta, imenovanje biračkih odbora, preciznije definicije zabranjenog govora i preuranjene izborne kampanje, granice izbornih jedinica, veća transparentnost biračkog spiska, finansiranje izborne kampanje. Sve je potrebno uraditi u februaru da bi u martu, najkasnije u aprilu, Parlamentrana skupština usvojila izmjene Izbornog zakona jer se u maju raspisuju izbori.

- Nisam sigurna da ima političke volje da se ide na "tehničke izmjene". Nema od strane HDZ-a i vladajućih stranaka iz Republike Srpske, mislim na SNSD, volje za to, a stranke iz opozicije iz Republike Srpske i FBiH su za ovaj paket - rekla je Alma Čolo, član Interresorne radne grupe.

Novaković Bursać kaže da je stanovište predstavnika SNSD-a i Srpskog kluba da se ne mogu izjašnjavati o ovom paketu, jer za njih izmjene i dopune zakona podrazumijevaju, prije svega, postizanje političkog dogovora o ključnim pitanjima koji su locirani u Federaciji.

Branislav Borenović /PDP/ član Interresorne radne grupe kaže da je tehnička dimenzija zvrlo važna, možda čak i suštinska izmjena Izbornog zakona.

-  Čekajući tu političku dimenziju, mislim da treba tragati ka tome da se uvaže ovakve izmjene i dopune - istakao je Borenović.

Borenović danas bezuspješno "pegla" jučerašnje izjave kolega opozicionara Nenada Nešića i Mirka Šarovića koji su rekli da pristaju na izbor člana Predsjedništva bez etničkog predznaka, dok je stav SNSD-a i njegovih partnera da se bira Srbin ili ostali. Ni Borenović nije jasan.

- Možda nije bila dobra interpretacija, naš stav je i ostajem pri tome, da je Republika Srpska jedna izborna jedinica koja bira svog člana Predsjedništva BiH sa ili bez etničke odrednice - kaže Borenović.

Politički dogovori o izmjeni Izbornog zakona ostavljeni su za Neum, gdje će dio bošnjačkih i svi relevantni hrvatski zvaničnici pod medijacijom SAD i EU pokušati postići dogovor. U suprotnom, održavanje izbora je pod znakom pitanja, a Federacija i dalje ostaje nefunkcionalni dio BiH.