latinica  ћирилица
27/01/2022 |  17:52 ⇒ 18:12 | Autor: TANЈUG

Grlić Radman: Moram svima da se izvinjavam zbog Milanovića

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas da zbog izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini mora gotovo svima da se izvinjava.

- Moram da pozovem gotovo svakog ministra i izvinjavam se, da govorim da nije službena politika vlade to što je rekao Milanović - naglasio je šef hrvatske diplomatije.

Naveo je i da u Ukrajini navodno postoji inicijativa da hrvatskog predsjednika proglase "nepoželjnom osobom", prenosi Hina.

Ministar smatra da se radi o pokušaju "destabilizacije hrvatske vlasti" koji je donio "veliku štetu reputaciji" u međunarodnoj zajednici.

Naglasio je da Ukrajina nije prva država s kojom je Milanović uspio da "posvađa" Hrvatsku, jer su zbog njegovih izjava hrvatski ambasadori pozivani i u Bugarskoj, Austriji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.

Milanović je u utorak poručio da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu, da je riječ o jednoj od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, da je predsjednik Viktor Јanukovič 2014. zbačen vojnim pučem, kao i da je kriza na ukrajinsko-ruskim granicama posljedica američke unutrašnje politike.

Uslijedila je oštra reakcija zvaničnog Kijeva, a izjava hrvatskog predsjednika završila je u svjetskim medijima, navodi Hina.