latinica  ћирилица
27/01/2022 |  19:50 ⇒ 19:56 | Autor: sputniknews.com

Žrtve u sukobu na granici Kirgizije i Tadžikistana

Na granici Kirgizije i Tadžikistana graničari sa obje strane počeli su da pucnjaju jedni na druge, borbe i dalje traju, saopštila je kirgiska pogranična služba.
Granica Kirgizije i Tadžikistana (Foto: rs.sputniknews.com) -
Granica Kirgizije i Tadžikistana (Foto: rs.sputniknews.com)

Kako navodi Sputnjik, na lice mjesta upućeni su pripadnici snaga bezbjednosti kako bi konflikt bio prekinut.
Kirgiska služba navodi da tadžikistanska strana koristi bacače granata i minobacače, dok tadžikistanski graničari tvrde da je kirgiska strana prva otvorila vatru, a da su oni uzvratili.

Situacija je napeta, navodi izvještač Sputnjika. Nakon okršaja i bacanja kamenica, prilikom čega je nekoliko osoba povrijeđeno, policija je počela da puca u vazduh kako bi rastjerala masu, a hice upozorenja ispalili su policajci obje strane.

Broj ranjenih se povećava, a prema posljednjim podacima, na obje strane ranjeno je 17 osoba, od kojih 13 sa strane Tadžikistana. Јedan civil je stradao.

Među ranjenima je i pomoćnik gradonačelnika Isfare u Tadžikistanu, koji se uputio ka granici sa državnim službenicima.

U međuvremenu, tadžikistanska novinska agencija Azija plus prenijla je da je jedan civil poginuo u selu Somonijan kada je  njegovu kuću "pogodila granata ispaljena sa kirgiske strane".

Predstavnici vlasti dvije zemlje počeli su pregovore u cilju deeskalacije situacije.

Kirgiska Batkenska oblast je saopštila da je 60 porodica evakuisano iz pogranične zone sa Tadžikistanom.

Za sada nije utvrđeno kako je tačno došlo do incidenta na granici. Prema prvim podacima, neredi su izbili jer su sa kirgiske strane granice bacane kamenice na automobil tadžikistanskih državljana. Po drugoj verziji, do sukoba je došlo je jer je tadžikistanska vojska blokirala autoput koji povezuje kirgiske gradove Isfanu i Batken.

Kirgistan tvrdi da Tadžikistan uključuje vojsku u sukobe, uprkos dogovorima.

Istovremeno, generalni sekretar ODKB-a Stanislav Zas pozvao je obje strane na momentalni prekid vatre na granici.
Prema njegovim riječima, oružani sukobi koji su ponovo izbili na granici izazivaju ozbiljnu zabrinutost i konflikt treba riješiti isključivo za pregovaračkim stolom mirnim putem. ODKB je spreman da pruži pomoć Kirgiziji i Tadžikistanu u rješavanju sukoba, dodao je Zas.