latinica  ћирилица
27/01/2022 |  20:19 ⇒ 28/01/2022 | 09:06 | Autor: SRNA

Cvijanović: Јačati institucionalnu saradnju (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Srpska želi da jača institucionalnu saradnju sa Sjevernom Makedonijom, te izrazila uvjerenje da srpska zajednica u ovoj zemlji može biti snažna kopča koja će dodatno povezati institucije, ali i privrednike, umjetnike, akademsku zajednicu, sportiste i mnoge druge.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Obraćajući se na večerašnjoj Svetosavskoj akademiji u Makedonskom narodnom pozorištu u Skoplju, Cvijanović je naglasila da su Srbi u Sjevernoj Makedoniji autohton narod, vijekovima prisutan, sa bogatim kulturnim i istorijskim nasljeđem.

- Srednjovijekovna, ali i savremena istorija našeg naroda nepojmljiva je bez Skoplja, Kumanova, bez Bitolja i Kajmakčalana, o čemu svjedoče brojni spomenici, predivne crkve i manastiri, ali i vi ovdje prisutni, koji ponosno i dostojanstveno slavite ime Svetog Save i svoj nacionalni praznik - rekla je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanović je navela da se sa ovog mjesta šalje poruka mira i saradnje sa svim ljudima i narodima koji žive na našim prostorima, sa željom da se zajedno gradi bolja, uspješnija i srećnija budućnost za generacije koje dolaze.

- I upravo su mir i regionalna stabilnost ono čemu težimo, jer je to pretpostavka jačanja saradnje i povjerenja između država i naroda, bez koje nema ni održivog razvoja, niti dugoročnog prosperiteta na ovim prostorima - naglasila je Cvijanović na akademiji povodom nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji.

Prema njenim riječima, Srpska je opredijeljena da učestvuje u regionalnim integracionim procesima koji imaju za cilj čvršće ekonomsko povezivanje zemalja.

- Savremena ekonomija teži ukrupnjavanju tržišta, ukidanju nepotrebnih barijera i jednostavnijim procedurama i zbog toga sam uvjerena da je snažnije povezivanje za sve nas odlična prilika i put kojim svi zajedno treba da se krećemo jer će donijeti konkretne benefite za naše građane i privredu - istakla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je navela da joj je ukazana veliku čast pozivom da prisustvuje svečanosti povodom Savindana i nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji.

- Suština naše savremene nacionalne integracije je da nikada i ništa ne radimo na štetu drugih, već da gradimo mostove među našim narodima, da zajedno slavimo, napredujemo, da se zajedno sjećamo i obilježavamo sve značajne praznike, kao što je i ovaj današnji - poručila je Cvijanović.

Cvijanovića je srpskom narodu u Sjevernoj Makedoniji poželjela da ostanu čvrsti i složni na putu očuvanja svog identiteta, te da nastave da grade bolju i uspješniju budućnost, kako za svoju zemlju, tako i za cijeli region.

- Drago mi je što smo zajedno baš u danu kada proslavljamo Svetog Savu, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i velikana koji je svojim neprocjenjivim duhovnim, moralnim i intelektualnim nasljeđem utemeljio naš identitet, osvijetlio put sloge i nacionalnog jedinstva srpskog naroda - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je svetosavlje simbol srpskog identiteta i zajedništva, te da zato ne postoji bolji i primjereniji datum, od ovoga, za nacionalni praznik Srba u Sjevernoj Makedoniji.