latinica  ћирилица
28/01/2022 |  07:49 ⇒ 09:39 | Autor: TANЈUG

Tropska oluja pogodila Afriku, ima poginulih (FOTO/VIDEO)

Broj stradalih u tropskoj oluji Ana koja je pogodila tri južne afričke zemlje - Madagaskar, Mozambik i Malavi - porastao je na 77, dok se spasilački timovi i dalje bore da poprave oštećenu infrastrukturu i pomognu desetinama hiljada ugroženih.

Tropska oluja Ana je najprije u ponedjeljak zahvatila Madagaskar da bi se tokom nedjelje preselila do Mozambika i Malavija, donoseći obilne padavine, prenosi britanski list Gardijan.

Spasilački timovi i vlasti te tri zemlje danas procjenjuju cjelokupan obim štete, dok je u toku formiranje nove oluje u Indijskom okeanu.

Madagaskar je sinoć proglasio stanje nacionalne katastrofe pošto je broj poginulih porastao na 48.

Mozambik je prijavio 18 mrtvih, dok je 11 osoba poginulo u Malaviju.

Oluja je protutnjala i preko Zimbabvea, ali nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

U tri najteže pogođene zemlje oštećene su desetine hiljada kuća, a neke su se srušile pod jakim padavinama, zarobivši žrtve u ruševinama.

Nabujale rijeke odnijele su mostove, polja su potopljena, stoka je podavljena i uništena je egzistencija seoskih porodica.

Na Madagaskaru je 130.000 ljudi napustilo svoje domove, a u glavnom gradu Antananarivu škole su pretvoren u skloništa za hitne slučajeve.

U sjevernom i centralnom Mozambiku, oluja Ana je uništila 10.000 domova i desetine škola i bolnica, dok je sa sobom nosila dalekovode.

Mozambik i međunarodne meteorološke službe su, međutim, upozorili da se još jedna oluja, po imenu Batsirai, formirala iznad Indijskog okeana i da se očekuje da će stići do kopna tokom vikenda.

U narednih nekoliko dana bi ova oluja mogla da preraste u jaku tropsku oluju, navodi se u saopštenju Ujedinjenih nacija.

I u susjednom Malaviju vlada je proglasila stanje prirodne katastrofe, navodi Gardijan.