latinica  ћирилица
28/01/2022 |  08:52 ⇒ 09:05 | Autor: TANЈUG

Selaković: Svetosavlje putokaz čitavom srpskom narodu (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je sinoć na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je Sveti Sava dao putokaz čitavom srpskom narodu i da je prirodno što se današnja Srbija, koja se bori da se ekonomski i privredno uzdigne, idući putem duhovne obnove, vraća svetosavlju.
Skopje - Nikola Selaković - Foto: TANЈUG
Skopje - Nikola SelakovićFoto: TANЈUG

Selaković je na svečanosti u Skoplju, kojom je obilježen Nacionalni dan Srba u Sjevernoj Makedoniji, a kojoj je prisustvovao u svojstvu specijalnog izaslanika predsjednika Srbije, istakao je da je svetosavlje između ostalog i sve ono što nas vezuje sa drugim narodima, sa našim susjedima, bez obzira na vjeru ili naciju kojoj pripadaju.

- U svetosavlju je sabrana naša želja da živimo zajedno u miru i ljubavi, u bratstvu sa drugima. Ima li ljepšeg mjesta da se ova poruka izgovori nego ovdje u Skoplju? Ima li čvršćeg i vjerodostojnijeg načina da se nekome obavežete na ljubav i prijateljstvo od svetosavskog pečata? Uvjeren sam da nema - kazao je Selaković, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim riječima, u moralnom i duhovnom smislu Sveti Sava je nedostižni uzor običnim ljudima, ali je kompas i svetionik cijelom srpstvu, a svi zavjeti srpskog roda, bili oni vidovdansko-kosovski oni orašački, samo su borba ili za odbranu ili za obnovu svetosavskog zaveta.

- Sve što srpski narod danas ima na određeni način ima osnove u svetosavlju. Naša državnost ima korijene u političkom i diplomatskom pregalaštvu Svetoga Save. Naša duhovnost počinje od Svetoga Save. Naša nacionalna samosvjest kreće se u duhovnim prostranstvima koje je utemeljio Sveti Sava - objasnio je Selaković.

Ističući da je duhovnost srpskog naroda integralna i nedjeljiva i da svetosavlje ne poznaje fizičke prepreke i granice, Selaković je konstatovao da je zato svejedno da li se svetosavskoj akademiji prisustvuje u Skoplju, Beogradu, Banjaluci, Bijelom Polju, Pljevljima, Temišvaru, Čikagu, Beču ili Ljubljani.

On je podsjetio na Mihaila Pupina, čiji su preci iz Makedonije došli u Banat, a koga je majka, kako je sam ispričao u svojoj autobiografiji, u svijet ispratila nakon što ju je u snu posetio Sveti Sava.

- Kao što je majka Pupina rodila ne samo za sebe već za cijeli svijet, tako je i majka Savu rodila ne samo za nas Srbe već za sve čestite ljude dobre volje - kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije zahvalio je ovom prilikom vladi i građanima Sjeverne Makedonije na srdačnom prijemu i pokroviteljstvu proslave Savindana u Skoplju.

Na Svetosavskoj akademiji su se okupljenim pripadnicima srpske nacionalne zajednice, koja Savindan proslavlja kao Nacionalni praznik Srba u Sjevernoj Makedoniji, između ostalih, obratili makedonski premijer Dimitar Kovačevski i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ranije danas, Selaković je u Skoplju razgovarao sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.