latinica  ћирилица
28/01/2022 |  12:40 | Autor: SRNA

Galijašević: SDA ne želi politički sporazum sa Srbima, već rat

Politički analitičar DŽevad Galijašević izjavio je da SDA ne želi sporazum sa Srbima već rat i da ta politička stranka i Sarajevo organizuju sva okupljanja paravojnih i parapolitičkih organizacija u dijelovima BiH koji su radikalno vjerski "očišćeni" od Srba.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Koristeći "Zelene beretke" kao megafon, istakao je on, političko Sarajevo svim hrišćanima šalje ratno-huškačke poruke pune islamskog naboja u ime svih Bošnjaka.

- Na ovaj način oni žele da istaknu da razgovora među političkim predstavnicima tri naroda nema i da ga neće biti, ali da može biti rata. Zato "Patriotska liga" nesmetano obavlja mobilizaciju i objavljuje rezultate uspjeha u brojkama koje već prelaze preko 20.000 pripadnika - ukazao je Galijašević u izjavi Srni.

Time se, rekao je on, šalje nova prijeteća poruka s ciljem stimulisanja novih radikalnih islamista u zemlji kako bi se učvrstio front antisrpskog djelovanja.

Prema njegovim riječima, odgovora na političke inicijative pristigle iz Banjaluke nema, jer SDA ne želi sporazum sa Srbima.

- Sarajevo ne želi politički sporazum sa Srbima niti želi institucionalno odgovoriti na uravnotežene političke inicijative iz Banjaluke. Političko Sarajevo, tačnije, SDA želi rat i mogućnost prebacivanja krivice na račun Srba da bi se opravdale primjene zapadnih sankcija i ostalih vrsta intervencija - upozorio je Galijašević.

On je pojasnio da "Muslimansko bratstvo", Al kaida, "Islamska država", Patriotska liga i vehabije, bivši mudžahedini i džihadisti koji odlaze u Siriju, svi zajedno kroz SDA, predstavljaju isto što i "Zelene beretke" koje su se skupili u Bužimu i poslali prijeteće poruke zloupotrebljavajući djecu.

- Oni svjesno guraju bošnjačke paravojne strukture u rat kako bi i za to optužili Republiku Srpsku - istakao je Galijašević.

On je napomenuo da se ni nakon 26 godina od završetka rata političko Sarajevo nikada nije demobilisalo niti izašlo iz šinjela, te da su manifestacija vjerske mržnje otvorenija nego ikada.

Prema njegovim riječima, ovo nije početak nove mobilizacije, nego potvrda da je to proces koji se ne prekida.

- Ovo je nastavak već viđene politike i prijetnji koje je uputio lider SDA Bakir Izetbegović, najavljujući odlučno djelovanje islamskog svijeta - zaključio je Galijašević.