latinica  ћирилица
28/01/2022 |  13:10 ⇒ 13:33 | Autor: SRNA

Završen projekat prekogranične saradnje sa Plužinama

Opštine Foča i Plužine predstavile su danas putem video prezentacije rezultate zajedničkog projekta "Turizam, adrenalin i rafting avantura TARA" kojim su dodatno povezali prekogranično područje u jedinstvenu turističku destinaciju.
U Foči predstavljeni projekti Foča - Plužine - Foto: SRNA
U Foči predstavljeni projekti Foča - PlužineFoto: SRNA

Nacionalni park "Sutjeska" sa jedne i Park prirode "Piva" sa druge strane granice, uz zajednički kanjon rijeke Tare, prirodna su cjelina izuzetne ljepote koja turistima pruža jedinstven doživljaj, bilo da dođu na rafting ili da obiđu planinske vrhove, jezera, kanjone, a dvije opštine već godinama nastoje da se što bolje povežu da bi zajedno stvorili uslove za duži boravak turista.

Putem ovog projekta uvedeno je više novih turističkih proizvoda, poput slobodnog penjanja na prirodnoj stijeni, obilaska pećina, posmatranje ptica i životinja, vožnje kajaka na Pivskom jezeru i na rijeci Tari.

Izgrađeno je i više objekata turističke infrastrukture u kanjonu Tare - vidikovaca, odmorišta i pristaništa za čamce, a spasilačke službe dvije opštine izvele su četiri zajedničke vježbe - po dvije u NP "Sutjeska" i Parku prirode "Piva", s ciljem njihove bolje povezanosti i unapređenja bezbjednosti turista.

Foča i Plužine zajedno su se predstavile na Sajmu turizma u Beogradu, a organizovale su i više sportskih i zabavnih manifestacija, poput planinarske trke "Sutjeska trejl", a zatim i duatlona "Sutjeska-Piva", odnosno takmičenja u trčanju i vožnji bicikla, te koncerte muzičkih zvijezda.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da je projekat bio izuzetno uspješan.

- Uspjeli smo da naše turističke potencijale unaprijedimo i uvežemo još čvršće i da izvučemo maksimalnu korist za turističku infrastrukturu, za bolju saradnju naše spasilačkih službi, kao i jačanje stanovnipštva kroz proizvodnju organske hrane - rekao je Vukadinović.

On je još jednom napomenuo da razvoj turizma i privrede na ovom području najviše zavisi od putne infrastrukture, a posebno od dugo najavljivane gradnje dionice Foča - Šćepan Polje, koja je dio magistralnog puta Sarajevo-Podgorica.

Vukadinović je uputio apel predstavnicima svih vlasti - BiH, Republike Srpske i Crne Gore da ta putna komunikacija treba i mora da bude prioritet.

- Rješavanjem te putne komunikacije čitav kraj od Zlatibora do Trebinja bio bi najznačajniji turistički brend ovog dijela Evrope i Balkana - istakao je Vukadinović.

Predsjednik opštine Plužine Mijuško Bajagić rekao je da, nažalost, ne postoji velika zainteresovanost zvanične Podgorice za ovu putnu komunikaciju.

- Bez dobre putne infrastrukture ne možemo očkivati veći napredak - naglasio je Bajagić.

Projekat prekogranične saradnje "Turizam, adrenalin i rafting avantura TARA" finansirala je EU, a sprovelu su ga opštine Foča i Plužine u saradnji sa Parkom prirode "Piva" i Turističkom organizacijom Foča.